Se Lindahls superräddning här

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vidare till kvartsfinal i VM efter seger med 1–0 i åttondelen mot Kanada.

En av de stora blågula hjältarna blev målvaktsveteranen Hedvig Lindahl, 36, som räddade en straff i den 69:e minuten.

– Inte många målvakter som kan göra sånt, säger Caroline Seger till SVT Sport.

Stina Blackstenius hade precis gett Sverige ledningen med 1–0 när Kanada tilldelades en straff efter VAR-granskning.

Reprisbilderna visade tydligt hur Desiree Scotts avslut träffade Kosovare Asllanis hand, och att svenskan var ett par meter in i eget straffområde.

Janine Beckie klev fram från elva meter och sköt en bra straff i målvaktens högra hörn, men Hedvig Lindahl sträckte ut alla sina 179 centimeter och räddade.

Lagkamraterna kastade sig över Lindahl och kramade om henne efter superräddningen. Den svenska truppens äldsta spelare (36 år) hade gjort en potentiellt matchavgörande insats. Efteråt hyllades Lindahl stort av sina lagkamrater.

– Jag vet inte om det är många målvakter som kan göra sånt, oerhört häftigt. En bra prestation från hela laget i dag, hyllade lagkapten Caroline Seger.

Lindahl blev också den första svenska målvakten på damsidan att rädda en straff i VM-sammanhang under ordinarie tid. De tidigare sex straffarna Sverige har fått emot sig har alla resulterat i mål.

Sverige ställs nu mot Tyskland i kvartsfinalen klockan 18.30 på lördag.

VM

Sverige logo

Sverige

1 - 0

Kanada logo

Kanada

Parc des Princes, Paris
Publik: 38078
Domare: Kate Jacewicz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.