Foto: Bildbyrån

Hedvig Lindahls beslut: ”Dags att släppa fram andra”

Uppdaterad
Publicerad

Hedvig Lindahl har länge varit given förstamålvakt i svenska landslaget.

Den tiden verkar nu vara över.

– Jag tycker det är dags att de andra målvakterna får visa vad de går för, säger Lindahl till Dagens Nyheter.

39-årige burväktaren Hedvig Lindahl har varit given i landslaget sedan 2005. När Sverige åkte ut i EM (0–4 i semifinalen mot England) hade hon en tung kväll och riktade därefter kritik mot sig själv.

Nu har Lindahl diskuterat sin blågula roll med förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Hon kan komma att satsa vidare, men verkar inte längre vara förstavalet i mål.

– Nu avslutar jag den satsning som jag alltid har haft, mot att vara förstamålvakt. Om jag ändå får spela så är det kul, men det är lite mindre mental press på mig själv, och det är ganska skönt. Det kommer att bli lite fler lediga helger, vara med familjen, och som en följd kanske spela bättre i damallsvenskan, för att jag har mer energi, säger hon till Dagens Nyheter.

Lindahl spelar numera i Djurgården. Hon står noterad för 189 landskamper. Kanske blir det inte blir.

– Jag tror att jag måste vara snäll mot mig själv och inse att jag ibland behöver vila min kropp och min själ. Jag kanske inte kan ha höga ambitioner och vara förstaval i landslaget, för jag har inte riktigt kapaciteten till det längre, tror jag. Eller, det kanske jag visst har, men jag ser fördelar med att få vila mer, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.