Zecira Musovic, Hedvig Lindahl (mitten) och Jennifer Falk under damlandslagets träning inför VM-kvalmatchen mot Georgien på Ullevi. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hedvig Lindahl om sin landslagsplan: ”Jag hade målat upp en romantisk bild”

Uppdaterad
Publicerad

Målsättningen har länge varit ett mästerskapsguld – ett kvitto som skulle kunna göra att Hedvig Lindahl tackar för sig i det svenska landslaget.

Även om det var nära i OS-finalen i Tokyo senast, så blev det aldrig något guldfirande och därmed inget tack och hej för målvaktsveteranen.

– Jag hade målat upp en romantisk bild om att vi skulle få fira ett guld, men det blev inte så. Det kändes som att ska boken sluta där eller får vi skriva ett till kapitel, säger hon till SVT Sport.

Sverige har just nu tre poäng i VM-kvalet efter seger i premiärmatchen mot Slovakien. Hedvig Lindahl, som efter OS bestämde sig för att fortsätta landslagskarriären, fick se matchen från avbytarbänken när unga Häcken-spelaren Jennifer Falk höll nollan för Sverige.

– Det är en konkurrenssituation och så ska det vara. Jag ser att Jennifer och Zecira (Musovic) som är här nu men också Emma (Holmgren) som gått till Lyon, tar steg. Jag blir äldre och de har fördelen att de är tio år yngre och fysiskt mer kapabla, men å andra sidan har jag erfarenhet som de inte har, säger Lindahl som menar att det i slutändan är upp till förbundskapten Peter Gerhardsson.

Damlandslaget i fotboll

– Om Peter någon gång säger ”nu har jag valt en förstamålvakt” och det inte är jag då får jag fundera på om det är värt att åka hit, men så länge det är en konkurrens finns det en chans för mig också, säger 38-åringen.

Hoppas vara spelklar mot Georgien

En stor anledning till att Peter Gerhardsson valde bort Hedvig Lindahl i matchen mot Slovakien är att hon kom till samlingen med ett överansträngt knä från derbysegern med sitt klubblag Atletico Madrid.

Men mot Georgien i nästa match ska hon kunna spela.

– Det känns bättre i dag med några dagar utan belastning på knäet. Medicinska teamet har sagt att fortsätter det så här ska jag vara spelklar mot Georgien. Men jag sa till Peter att jag kunde spela mot Slovakien senast också men då hade inte knäet varit så bra som det är nu, säger Atletico-målvakten. 

”Så jävligt att vara med om”

En stor anledning till att Hedvig Lindahl är kvar i det svenska landslaget är förutom hennes stora erfarenhet också att hon fortfarande jagar ett mästerskapsguld.

För det svenska landslaget väntar nu ett EM 2022, eventuellt VM 2023 och därefter OS 2024, men Lindahl är inte helt säker på att hon är med på hela den resan.

– Det kan jag inte svara på. Jag är med på det här lägret. Jag kommer spela fotboll hela det här året, så sannolikheten att jag är med till EM är större än att jag är med till VM och OS, men så har jag sagt i hundratals år känns det som.

Är det fortfarande guldet som gäller?

– Så klart, vi kan inte sänka vår målsättning nu. Vi har haft några mästerskap där vi har varit där uppe och nosat. Det var så jävligt att vara med om det här i OS-finalen så det finns inget annat än att vinna ett guld, säger Lindahl och skrattar.

SE OCKSÅ: Damlandslaget inför mötet med Georgien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet