Foto: Bildbyrån/Discovery+

Gais seger skakar om tabellen

Uppdaterad
Publicerad

Ett tidigt nickmål gav krisande Gais segern borta mot Helsingborg i superettan.

Men det är fler lag som jublar över Gais 1-0-seger.

Framför allt nykomlingen Värnamo som nu kan säkra allsvenskt avancemang borta mot AFC Eskilstuna på måndag.

Gais kom till Helsingborg med tre raka förluster och Falkenberg och Vasalund – som båda ligger på nedflyttningsplats – flåsandes i nacken.

På Olympia fick man dock den perfekta starten mot tabelltrean när Simon Alexandersson nickade in 1-0 redan efter fyra minuter. Helsingborg, som jagar allsvenskt avancemang, tvingades därmed att gå på kvitteringsjakt – och man gjorde sitt yttersta för att få hål på Gais. Bland annat hade Anthony van den Hurk ett jätteläge med bara några minuter kvar men Mathias Karlsson räddade avslutet från nära håll.

Helsingborg fick även ett mål bortdömt för offside i matchens absoluta slutskede.

Jubel i Värnamo

Gais höll ut och vann till slut med 1-0. Ett resultat som nu påverkar tabellen rejält i både toppen och botten.

Med fyra omgångar kvar har Gais 30 poäng, sex poäng före nästjumbon Falkenberg. Göteborgslaget huserar i nuläget på 14:e plats, vilket betyder negativt kval, men man har endast tre poäng upp till Örgryte på åttonde plats.

Två lag i toppen som garanterat jublar högt åt resultatet är Värnamo och Gif Sundsvall. Värnamo vann under måndagen en dramatisk match mot Falkenberg där vändningen fullbordades i matchens sista minut. Och efter Gais 1-0-seger kan Värnamo, som har tio poäng mer än Helsingborg, säkra allsvenskt avancemang vid seger borta mot AFC Eskilstuna på måndag.

”Extremt besviken”

Helsingborg är fortsatt trea och därmed på kvalplats till allsvenskan med sina 43 poäng. Upp till tabelltvåan Sundsvall är det däremot fem poäng. Dessutom vann Trelleborg mot AFC Eskilstuna med 4-0 vilket gör att man endast är en poäng bakom Helsingborg.

– Jag är extremt besviken på prestationen och resultatet. Vi är inte tillräckligt skarpa i vårt anfallsspel för att bryta ner GAIS, det finns ingenting att skylla på, säger Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson till Discovery.

Se tabellen i faktarutan nedan.

Superettan

Helsingborgs IF logo

Helsingborgs IF

0 - 1

GAIS logo

GAIS

Olympia, Helsingborg
Publik: 4407
Domare: Adi Aganovic

Tabell superettan

Värnamo 53 poäng

Gif Sundsvall 48

– – -

Helsingborg 43

– – -

Trelleborgs FF 42

Landskrona 41

Norrby 39

Öster 36

Örgryte 33

Jönköpings S 33

Västerås SK 32

AFC Eskilstuna 31

Akropolis 31

– – -

Brage 30

Gais 30

– – -

Falkenberg 24

Vasalund 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.