Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helsingborgs IF i kris. Foto: Bildbyrån

Helsingborgs IF i djup ekonomisk kris

Uppdaterad
Publicerad
Coronakrisen slår hårt mot världens ekonomi – och idrottsklubbar är ingen undantag.
För Helsingborgs IF kan konsekvenserna bli väldigt stora.
– Vi måste hitta lösningar, annars är vi körda, säger ordförande Krister Azelius till SVT Sport.

En av de föreningar som kan komma att påverkas stort av coronavirusets framfart är Helsingborgs IF. Klubben kallade till presskonferens under måndagen där de meddelade att de riskerar att tappa 17 miljoner. Det skulle göra att klubben går från ett eget kapital på två miljoner till att i stället gå back 15 miljoner.

–  Vi måste hitta lösningar, annars är vi körda elitlicensmässigt och vad gäller finansiell överlevnad. Det finns värre saker än elitlicensen nämligen att gå i konkurs, säger klubben ordförande Krister Azelius till SVT Sport.

Styrelsen och klubbledningen presenterade på årsmötet den 5 mars 2020 en årsbudget som man hade tillförsikt att klara. Men efter att det nu står klart att serien skjuts upp till tidigast slutet av maj måste skåningarna redan nu revidera sin budget.

”Ligger ändå med andnöd i respirator”

De räknar med att tappa stora summor från bland annat publikintäkter och enligt Azelius blir det väldigt svårt att vända ekonomin till att vara plus minus noll på en säsong. Det gör att elitlicensen inför 2021 är i stor fara.

– Är det så att vi får svårigheter med det, är jag den förste att sätta pris på om förbundet säger ”vi checkar ut elitlicensens frågan i tre år” eller vad det nu kan tänkas ta. Men vi ligger ändå med andnöd i respirator.

Inom tio dagar hoppas Azelius kunna komma med en lösning på hur HIF ska lösa ekonomin och kämparglöden finns där.

– Vi tänker inte låta Helsingborgs IF gå omkull. Jag hoppas att inte de här orden trycks ner i halsen på mig om ett halvår eller så, för vi måste lösa detta. Men jag vet inte hur i dagsläget, säger Azelius.

SE MER: Allsvenskan skjuts upp (19 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klart: Allsvenskan skjuts upp Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer