Markus Johannesson. Foto: SVT Sport

SVT:s expert: ”Kommer påverka klubbarna länge”

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs IF är i djup ekonomisk kris och klubben är djupt oroad över elitlicensen. En kris som inte förvånar SVT Sports expert Markus Johannesson.

– Det här kommer att påverka allsvenskan och klubbarna hela 2020 och 2021, förmodligen längre än så.

SVT Sports expert Markus Johannesson är inte överraskad över att Helsingborg nu flaggar för att de har stora ekonomiska problem.

– De har brottats med ekonomiska problem under många år. Men det som främst slår mig är den ekonomiska uthållighet som inte existerar idag, det är många klubbar som lever på gränsen. Det blir slående nu att det inte finns något att ta av, säger han till SVT Sport.

Men världsläget just nu, med rådande coronapandemi, kommer att påverka fler klubbar och sporter än bara Helsingborg poängterar Johannesson.

– Det kommer att påverka allsvenskan och klubbarna hela 2020 och 2021, förmodligen längre än så. Det blir svårt att sälja spelare i Europa, det kommer vara överskott på grund av att klubbarna kommer ha ekonomiska problem att knyta upp spelare, klubbar kommer gå under.

– Vi vet också att det kommer bli svårt med vissa sponsorpengar för att det kommer finnas ekonomiska problem i företag.

Vad tycker du att elitlicensnämnden ska göra?

– Jag håller med klubbarna om att elitlicensnämnden ska titta på hur elitlicensen ska utformas. Den bygger i dagsläget på att klubbarna ska ha positivt eget kapital. Man borde titta på en annan lösning för 2021 där man tittar på andra parametrar.

– För framtiden kan man behöva fundera på om det egna kapitalet kanske behöver kanske större för att klubbarna ska ha en ekonomisk uthållighet. Man kan behöva titta på om de kraven som finns idag räcker till eller om det behöver ställas högre krav på eget kapital.

Hur orolig är du för svensk fotboll?

– Inte speciellt i dagsläget. Men det är klart att man undrar lite över en klubb som till exempel Östersund. Den är man riktigt oroad för. Men allt handlar om tidsaspekten.

– Kan vi få igång det här inom överskådlig tid tror jag att det kommer att hanteras. Men sitter vi i samma läge eller ännu värre om en till två månader, det är klart att det kommer en punkt när det inte går längre. De stora klubbarna har också stora kostnader, allt har ett slut.

SE MER: Allsvenskan skjuts upp (19 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.