Hemligheten bakom Tankovics dominans: ”Var bara en tidsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen spelare har haft ledningen i både skytte- och assistliga 20 matcher in i allsvenskan.
Förutom Hammarbys Muamer Tankovic i år.
SVT Sport har träffat allsvenskans hetaste spelare som berättar om tårarna i AZ Alkmaar, vad som krävs för flytt, hur han skulle försvara mot sig själv – och hemligheten bakom årets succé.
– Förr kunde jag var lite för stillastående, ta in bollen och försökte kanske showa lite för mycket. Nu är målet mitt mål och det är dit jag ska. Jag är mer direkt mot mål, säger 24-åringen.

Somliga är bra på att göra mål, andra på att spela fram. Muamer Tankovic är i år bäst på båda – en sällsynt kombination.

– Vissa är lite chockade att det går så som det går, men jag är inte chockad alls. Jag har alltid vetat om att jag har det här i mig. Sedan unga dagar har jag alltid varit en duktig fotbollsspelare, jag har dominerat i alla åldrar. Att det här skulle komma nu var bara en tidsfråga, säger skyttekungen och ser bara en svacka i sin karriär:

– Sista året i AZ Alkmaar när jag precis kom till Hammarby, så hade jag min lilla dipp.

Tuffa tiden i AZ: ”Kunde lägga mig i sängen och gråta”

Han lämnade Norrköping som 16-åring för att bli ungdomsproffs i Fulham. Där tog han sig till A-laget innan han lämnade för AZ Alkmaar i Nederländerna. Till en början gick det bra – men sista säsongen berättar den offensiva mittfältaren att det plötsligt bara tog stopp med speltid.

– Många gånger kunde jag bara lägga mig i sängen och gråta av hur frustrerande det var att man presterade på träningarna vecka in och vecka ut men man fick inte chansen, säger han och fortsätter:

– Men jag hade också bra människor där i klubben som hjälpte mig, de ville mitt bästa. De försökte pusha mig och visste att jag var en bra fotbollsspelare. De sa ”du får inte ge upp, då har du förstört allting, det här är en motgång och det är nu du visar hur bra du är”. För alla är bra i medvind men när det är motvind – det är då du ska visa hur bra du är.

Han menar att en del i framgången är hur han hanterade motgången och tog ett steg tillbaka. Men det är inte bara mentala saker han pekar på. En annan är mognaden och förståelsen för spelet.

– Jag tycker jag är mer bestämd i mina beslut. När jag får bollen är jag bäst när jag har farten uppe. Förr kunde jag var lite för stillastående, ta in bollen och försökte kanske showa lite för mycket. Nu är målet mitt mål och det är dit jag ska. Jag är mer direkt mot mål, säger Tankovic.

Tackat nej till bud: ”Kände nej direkt”

En följd av succén är intresset. Det svenska transferfönstret är stängt men han kan fortfarande lämna för flera stora ligor till 2 september.

– Jag har inte bestämt mig för att stanna eller för att gå. Grejen är att jag vill utomlands, det är ingen hemlighet och när jag kom till Hammarby var det så dialogen gick: ”Du ska komma hit till Bajen och göra det bra, sen ska du utomlands igen”, säger han och fortsätter:

– Men klubben utvecklas också, så varför skulle man inte kunna stanna här. De har stora planer de också, samtidigt vill man testa på och se hur bra man kan bli.

Det ska bli rätt (när du lämnar)?

– Det ska bli rätt. Du vet många spelare i allsvenskan gör någon assist och mål och tror de ska gå utomlands direkt. De går utomlands – sen efter ett år är de tillbaka i allsvenskan igen. Det ska inte vara mitt läge, säger han och fortsätter sitt resonemang:

– Mitt läge ska vara att om jag ska gå ska det vara rätt klubb, dit jag ska komma som en viktig spelare. Inte bara som en i mängden.

Han berättar att han fått bud – men inte den typ av sportslig utmaning som han söker.

– Jag fick ett bud som jag inte vill uttala mig riktigt om, men jag kände nej direkt. Jag är för ung för att gå dit. Om jag ska lämna ska det vara här i Europa till någon av de finare ligorna.

Nästa vecka tar Janne Andersson ut sin landslagstrupp till EM-kvalmatcherna mot Färöarna och Norge. Tankovic är ett av namnen som nämns i diskussionerna.

– Det låter lite tråkigt men jag försöker bara fokusera på var jag är just nu och jag är i Hammarby just nu och gör mitt absolut bästa jag kan. Sen om jag tas ut är inte upp till mig, säger han.

Så skulle Tankovic stoppa Tankovic

Innan landslagstruppen tas ut väntar Falkenberg i allsvenskan. Han har gjort mål i sju raka matcher och verkar onekligen svårstoppad – men bjuder på ett tips.

Hur skulle du själv försvara mot dig själv?

– Haha, den frågan har jag aldrig fått innan, säger Tankovic och funderar ett tag innan han svar:

– Jag skulle nog avvakta, avvakta och avvakta tills jag får hjälp av någon annan.

Det är kört annars?

– En mot en är det kört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer