Henrik Larsson: ”Glad och stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Larsson är tillbaka som tränare i Helsingborgs IF efter 2,5 år. Och han ser fram emot jobbet.

– Jag är glad och stolt över att ännu en gång få representera den här fantastiska klubben, säger han till SVT.

Henrik Larsson är ny tränare i Helsingborgs IF. Han ersätter Per-Ola Ljung, som sparkades i går. Därmed är han tillbaka i klubben som han lämnade för 2,5 år sedan, efter att HIF åkt ur allsvenskan.

Hur mycket har du följt HIF under den här tiden?

– Inte jättemycket. Lite mer under vårsäsongen, men jag har främst jobbat som expert med internationell fotboll i brittisk tv, säger han till SVT.

Målsättning att rädda kvar klubben

Efter tolv spelade omgångar ligger Helsingborg på en 14:e plats, och får i dagsläget därmed kvala för att hålla sig kvar. Larsson har skrivit på kontrakt säsongen ut med målsättning att rädda klubben kvar i den högsta serien.

– Vi måste jobba tillsammans, jag och ledarstaben och spelarna för att hitta en väg ur det här. Målsättningen är att klara sig kvar och det ska vi försöka göra. Förhoppningsvis kan jag prata med ledarstaben redan i kväll om hur vi ska genomföra det och driva HIF framåt.

Senaste matchen som ”Henke” ledde HIF som tränare, var kvalmatchen mot Halmstad, när arga HIF-huliganer tog sig in på planen.

– Det var inte det bästa sättet som jag lämnade HIF på, men det är på lång tid sedan det hände. När jag gått i stan efter att det hände så har jag inte fått annat än kärlek.

”Jag ser framåt”

– Klart att vissa inte är nöjda, men det måste jag ha förståelse för. Jag är glad och stolt över att att ännu en gång få representera den här fantastiska klubben. Jag ser framåt och försöker skapa den bästa möjligheten att klara de målsättningar vi hade inför säsongen.

HIF:s ordförande Krister Azelius fyller i:

– Vi har grundförutsättningarna för att hänga kvar. Vi har haft en del skador, men vi har haft svårt att göra mål. Vi ska använda det här fönstret till att öka förutsättningarna som Henke ska ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.