Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den före detta landslagsmålvakten Hilda Carlén. Foto: Bildbyrån

Hilda Carlén gör comeback fyra år efter senaste fotbollsträningen

Uppdaterad
Publicerad

Den förra landslagsmålvakten Hilda Carlén har inte spelat fotboll på över fyra år. I helgen sitter hon på bänken med fotbollsskorna på när tabellsexan Piteå tar emot femman Hammarby i damallsvenskan.

– När Piteå ringer är det bara att ställa upp, säger Ystadbon Hilda Carlén som har 150 mil att åka till matchen som spelas på hemmaplan.

Efter en lång karriär i damallsvenskan och i landslaget och bland annat ett OS-silver på meritlistan lade Hilda Carlén skorna på hyllan 2018 när hon blev gravid. Sedan dess har det inte blivit mer fotboll än hemma i trädgården med treåringen.

Men när Piteå IF hörde av sig efter att lagets tredjemålvakt hoppat av laget under sommaren kunde 31-åringen inte säga nej till att ställa upp om det skulle behövas. 

– Piteå har gett mig så mycket så det var självklart att säga ja när de behövde hjälp, säger hon.

Hur var det att sätta på sig fotbollsskorna igen?

– Jag fick gräva länge i garderoben innan jag hittade dem. Det var jätteroligt. Nu i efterhand är det ganska surrealistiskt att man har spelat på elitnivå i tio år sedan föder man två barn och sedan får man ett samtal att nu ska du in i hetluften igen, säger Hilda Carlén till SVT Sport.

Möter Hammarby

Men att det skulle bli aktuellt för henne med en comeback var inget hon räknade med. Förra helgen snörade hon på sig fotbollsskorna och satt beredd på bänken när Piteå mötte Kalmar efter att lagets andramålvakt Deborah Aittokallio skadat sig på träning. I helgen är hon återigen redo när Piteå tar emot Hammarby.

Hur skulle det kännas om du skulle bli inbytt?

– Det är svårt att föreställa sig. Jag tror att jag hade försökt att hitta den gamla känslan ganska fort. Sen förstår jag ju att timingen inte är vad den var och min styrka i kroppen är helt annorlunda nu. Jag hoppas att en del av de tio åren sitter kvar i ryggmärgen. Men jag har absolut inga förväntningar att allting kommer att klaffa om jag skulle spela, säger hon till SVT Sport.

Hör Hilda Carlén om oväntade comebacken i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.