Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Christiansen har fått en pacemaker inopererad. Foto: BILDBYRÅN

Hjärtläkaren förklarar – så påverkas elitidrottare som har pacemaker

Uppdaterad
Publicerad

I veckan meddelade Malmö FF att lagkaptenen Anders Christiansen har fått en ICD, en form av pacemaker, inopererad i kroppen.  

Frågan är om han liksom Christian Eriksen kommer kunna återvända till toppfotbollen?

– Det beror på hur man bedömer patientens risk att drabbas igen, säger hjärtläkaren Frieder Braunschweig, professor i kardiologi vid Karolinska institutet. 

Modellen är av samma typ av teknik som danske fotbollsstjärnan Christian Eriksen opererade in efter det dramatiska hjärtstoppet på EM 2021.

Då visste ingen om Eriksen skulle kunna återvända till elitfotbollen igen, men i dag är han spelare i Manchester United.

Men hur möjligheterna till comeback ser ut för Anders Christiansen är svårt att säga, enligt Frieder Braunschweig.

– Det är olika från fall till fall. Huvudfrågan vid en sådan bedömning är inte ICD:n i sig, utan den underliggande sjukdomen fotbollsspelaren har, säger han.

Hur påverkas elitidrottare som har pacemaker och hur stor är risken att drabbas av hjärtfel? Hör mer från Frieder Braunschweig i spelaren ovan.

LÄS OCKSÅ: Christiansen första ord efter operationen: ”Tack!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.