Henna-Riikka Honkanen och Umeåjubel (arkiv). Foto: Bildbyrån.

Honkanen slutade – men gör nu succé

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev tillsagd att sluta och försvann i tre år.

Men Henna-Riikka Honkanen är tillbaka och gör succé – hon toppar skytteligan och Umeå IK toppar elitettan.

– När doktorerna kollar på mitt knä säger de att det ser ut som på en 80-åring, jag borde byta ut det, säger Henna-Riikka Honkanen till Expressen.

Umeå IK fick lämna damallsvenskan förra året. Årets säsong i elitettan har startat strålande för klubben.

UIK har vunnit fyra av fem seriematcher och har en målskillnad på 17-1. Med andra ord är laget på väg tillbaka till Sveriges finrum.

Åtta mål – toppar skytteligan

En orsak till succén är Henna-Riikka Honkanen, 26. Hon har levererat åtta mål och fem assist och toppar därmed skytteligan i elitettan.

Honkanen kom till Umeå inför årets säsong efter att ha spelat med Pink Bari i Italien och JyPK i finska ligan.

– Än så länge har jag verkligen gillat att vara här. Jag är väldigt kritisk mot mig själv och mina insatser så det är inte alltid så lätt att njuta, men här har jag njutit mer än någonsin. Här finns hela paketet med studier som jag ska börja och ett bra lag, säger hon till Expressen.

”Jag borde byta ut det”

Hon har en intressant historia. 2014 sa läkarna till henne att hon inte borde spela fotboll.

– När doktorerna kollar på mitt knä säger de att det ser ut som på en 80-åring, jag borde byta ut det. Det är också en anledning till varför jag har svårt att uppskatta fotbollen ibland. Men jag har blivit van vid smärtan, säger hon.

Hon berättar för Expressen att hon tog en paus från 2014 till 2017 – sedan återupptog hon karriären.

– Jag är beroende av de känslor jag får. Jag kan inte få hela skalan av känslor någon annanstans, säger Honkanen till Expressen.

KLIPP: Hammarby vann Stockholmsderbyt (22 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.