Amanda Ilestedt gjorde ett av Sveriges mål mot Lettland. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hörnsuccé efter mardrömsstart

Uppdaterad
Publicerad

Lettland gjorde mål på sitt första anfall.

Men Sverige gnagde på.

Till slut kom utdelningen.

Till slut blev det svensk 4–1-seger – efter tre hörnmål.

De flesta hade förväntat sig en enkel och klar svensk seger, då VM-bronslaget inledde kvalet till EM 2021 med att möta 93-rankade Lettland.

Och det såg bra ut. Sverige parkerade omgående på lettisk planhalva, och såg helt överlägset ut.

EM-kval fotboll

Nickskarv inför 1–0

Men efter en knapp kvart kom chocken. En långboll nickskarvades fram till Karlina Miksone som satte 1–0 för Lettland, på lagets första anfall.

 – Jag måste titta på det igen, men det kändes lite för enkelt, det var ju liksom inte så många spelare inblandade, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Men Sverige fortsatte som de hade börjat. Och efter en dryg halvtimme kom till slut utdelningen. Linda Sembrant nådde högst på en hörna från Kosovare Asllani, och efter en viss förvirring så godkände domaren målet, och Sverige hade kvitterat.

Straffmål

Och det skulle fortsätta på ett liknande sätt. Knappt fem minuter in i den andra halvleken slog Asllani en ny hörna, och denna gång nådde Sembrants mitbackskollega Amanda Ilestedt högst och nickade in 2–1.

– Det händer inte alltför ofta, så det var roligt, säger Ilestedt till SVT Sport.

En stund senare fälldes nyinbytta Madelen Janogy, varpå Caroline Seger klev fram och säkert satte 3–1.

Självmål avslutade

Innan matchen var över gjorde Sverige även 4–1, och även denna gång på hörna. Fast den här gången så boxade den lettiska målvakten själv in Asllanis hörna.

– Jag försökte skruva in den i främre yton, där vi gör två av våra första mål också. Det var bara skönt att den gick in, säger Asllani.

Sveriges nästa EM-kvalmatch spelas den 4 oktober borta mot Ungern. Och då måste vissa saker bli bättre, enligt de svenska spelarna.

– Vi måste hitta in i de centrala ytorna mycket snabbare, innan de hinner organisera sig. Vi tog för många touch och det tog för lång tid när vi drev på bollen, säger Kosovare Asllani.

EM-kval damer

Latvia

1 - 4

Sverige

Daugava Liepaja, Liepaja
Domare: Emanuela Rusta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet