Allsvenska domare om hoten: Funderat på att sluta

2 objekt

Flera allsvenska domare har funderat på att sluta de senaste två åren på grund av hot, det visar SVT Sports undersökning. ”De ringde min fru och sa att de skulle ta mig, de skulle slå ihjäl mig helt enkelt”, säger före detta elitdomaren Peter Fröjdfeldt till SVT Sport.

SVT Sport har skickat ut en enkät till samtliga elitdomare i Sverige, det vill säga de som är verksamma i damallsvenskan, superettan och allsvenskan. Tre av tio svarande bland allsvenskans totalt elva domare har funderat på att sluta de senaste två åren. Den främsta orsaken är hot.

Och en som upplevt den mörka baksidan av domaryrket är Peter Fröjdfeldt. Han är en av Sveriges bästa domare genom tiderna med många år i allsvenskan samt EM och Champions League på sin meritlista.

”De skulle slå ihjäl mig”

Under karriären utsattes han och hans familj för dödshot.

– Ibland så hann jag inte ens hem från matchen innan de ringde min fru och sa att de skulle ta mig, de skulle slå ihjäl mig helt enkelt, berättar Fröjdfeldt för SVT Sport.

Trots de grova hoten fortsatte Fröjdfeldt att döma men spåren av det han utsattes för sitter fortfarande kvar.

– Man är uppmärksam när man går på fotboll. Fortfarande är det så att när telefonen ringer och det är ett nummer som inte känns igen så låter jag det vara, säger han.

”Man ska absolut ta det på allvar”

I dag är Fröjdfeldt coach åt alla domare i allsvenskan och superettan och han använder sina erfarenheter för att stötta domare som utsätts för hot.

– Man ska absolut ta det på allvar, som samhället ser ut i dag så kan allt hända.

Har du förståelse för att domare vill sluta på grund av hot?

– Ja, det kan jag ha faktiskt, om man tar de hot som jag fick så borde jag egentligen lagt ner då, men det är ju så fantastiskt roligt det här. Men jag tycker att fotbollssupportrar, spelare, tränare och styrelsefolk också ska ta sitt ansvar så vi slipper det här.

Bosse Karlsson är ordförande i svenska domarkommittén. Han blir bestört när han ser resultatet av SVT Sports enkät. 

– Det är oroväckande. Det är illa, det är väldigt illa, säger Bosse Karlsson.

I SVT Sports enkät har domarna svarat att hoten främst har kommit från supportrar. Bosse Karlsson menar att även fler runt fotbollen bör ta sitt ansvar så att situationen för domare blir bättre.

– När ledare och spelare i det tekniska området beter sig mot domarna så ser deras fans det och så kanske de tar upp sin telefon och hotar en domare. Den kedjan ser vi som ett problem i framtiden, säger han.

Så här gick undersökningen till:

Vi har skickat ut enkät till samtliga elitdomare i Sverige, alltså de som dömer i damallsvenskan, superettan och allsvenskan. Totalt är det 33 elitdomare i Sverige.

30 av 33 svarat på enkäten. På frågan om de någon gång under de senaste två åren funderat på att sluta och varför har tre av totalt tio svarande i allsvenskan nämnt hot som en orsak till att de funderat på att sluta som domare. Att jämföra med en i damallsvenskan och en i superettan.

Dela med dig!

Har du egna erfarenheter? Använd #domarkrisen i sociala medier eller fyll i formuläret nedan. Lämna gärna din mejladress och skriv om du inte vill att vi publicerar din kommentar.

Avslutad: Fyll i formuläret här

Du använder en gammal webbläsare eller så har du inte JavaScript påslaget. Tyvärr har vi inte stöd för automatiska uppdateringar för din webbläsare. Ladda om sidan för att uppdatera flödet.

Senaste inlägg:
 • 27 apr 2016 18.06
  Stina Banck
 • 27 apr 2016 17.42
  Pelé
  Efter sonens (6-år) fotbollsträning - på initiativ av ledarna - samlas alla barnen i en ring för att med armarna på varandras axlar hoppandes i ring skrika/stöna oh-oh-oh-oh-oh....!? Tror fan att det finns aggresivitet inom fotbollskulturen när vi hjärntvättar barnen med neandertalarfasoner.
 • 27 apr 2016 14.38
  Jan Ljungberg
  Skulle aldrig få för mig att hota en domare, dom gör sitt bästa. Visst kan man skrika lite på matchen, men hota är ju sjukt. Men en liten åsikt som jag har är: tänk vilken respekt en domare skulle få om man någon gång fick höra "jag hade fel".
 • 27 apr 2016 10.48
  Moa Jörnmark
 • 27 apr 2016 10.47
  Moa Jörnmark
 • 27 apr 2016 10.40
  Moa Jörnmark
 • 27 apr 2016 10.39
  Moa Jörnmark
 • 27 apr 2016 10.38
  Moa Jörnmark
 • 27 apr 2016 10.30
  ingemar
  Eller Speedway!
  Där står Piratfans(Motala) och Indianfans (Kumla)sida vid sida på läktaren i ett SM slutspel och inga som helst bråk förekommer.
 • 27 apr 2016 10.20
  Pontus Eriksson
  Fotbollen borde lära av Rugbyn. Där är inga påhopp mot domare accepterade. Det är utvisning direkt och väldigt ovanligt att någon utanför planen säger något.
 • 27 apr 2016 10.19
  Nicholas
  Hur kan en ledamot av styrelsen för en fotbollsklubb i superettan försvara vuxnas mobbning av barn. Skäms David Landerin och Gais.
 • 26 apr 2016 22.53
  Stina Banck
 • 26 apr 2016 22.51
  Anders
  Men detta är ju ett problem som orsakas av den nästintill obefintliga tillämpningen av regel 12.
  Varning för att "genom ord eller gester visar avvikande mening"...
  Men så dela då ut en sex-sju gula kort i följd vid minsta lilla protest. Även det frekventa fingerviftande som tydligen är accepterat i samtliga högre serier som Allsvenskan, PL , Serie A, La Liga osv men också i VM och EM.
  Utvisning gäller så klart för "stötande, förolämpande eller
  smädligt språk och/eller gester".
  Sen kunde man ju passa på att ta tag i allt filmande angående skador. Hur ofta ligger inte spelare och kvider av smärta för att efter 10 sekunder utanför planen vara redo för inhopp. Gult kort.
  Eller när en spelare håller lite i bollen efter att domaren dömt frispark... Suck... Gult kort. RÖR INTE BOLLEN. ALLS.
  Det finns en uppsjö av situationer som behöver stävjas för att det ska bli tydligt för spelare och publik vad som gäller. Först när det skett kan våra domare bli bemötta på rätt sätt.
  Mvh
  Anders
 • 26 apr 2016 22.50
  Boris Sahlin
  Jättebra att ni tar upp och redovisar dessa problem som tyvärr jag själv sett redan för 15 år sedan. Ett problem är förbundens dåliga stöttning med aktiva mentorer åt alla nya domare. Ett annat som ni "glömt" att ta upp är att kommentatorer i t ex SVT ständigt ifrågasätter enskilda beslut av domare. Repriser vevas fram och tillbaka vid Offside- och straffsituationer. Många som ser och hör detta påverkas, tror jag, och uppträder sedan på samma sätt på arenorna. Självklart ingår det i jobbet att bedöma domarens insats, men inte på det sätt det sker alltför ofta.
 • 26 apr 2016 22.32
  Domarpappa
  Lyssnade på intervjun med David Landerin, GAIS, blev helt matt av hur en klubbvansvarig kan slingra sig och skylla ifrån sig, inte konstigt att vi har problem. Bete dig som vuxen David och förklara att detta är oacceptabelt UTAN undanflykter
 • 26 apr 2016 22.32
  Sebbe
  Fotboll (och även vissa andra lagsporter) drar knappast till sig personer från samhällets övre skikt - utan snarare det undre skiktet, där utbildningsnivå och intelligens inte alltid är på topp, tyvärr. Sport och ex. fotbollen är ett av de få saker som fyller upp föräldrarnas tillvaro. Allt detta i kombination gör att man ofta får se övertändna föräldrar som gapar och kastar mindre genomtänkta kommentarer på spelarna och även på domarna - oavsett vilken ålder de må ha.

  Själv har jag inte gått på fotboll, och det är jag idag glad över.
 • 26 apr 2016 22.26
  Örjan Lindström
  Alltså GAIS styrelse snubben gjorde ett starkt intryck som försvarade ledarna! Tränings cup för 12-åringar! Det var ju inte VM precis. Att ha såna väl pålästa gubbar i styrelsen är ju precis vad "Idrotten vill" jobbar för... Bara att gratulera GAIS och önska lycka till med domartillsättningen i framtiden. .
 • 26 apr 2016 22.21
  Anders
  Jag har dömt ungdomsfotboll i 35 år och har sett och hört en hel del.Jag har också varit kursvärd på ungdomsdomarkurser i många år och således hört ganska mycket om hur man skall döma enligt de tolkningar som fotbollförbundet sänt ut.
  När man sen hör fotbollskommentatorerna på TV blir man ofta beklämd. De har ju oftast en egen tolkning av fotbollsregler och när tittarna ser och hör dessa kommentatorer så tror de ju att det är så reglerna ska tolkas. När sedan ungdomsdomarna dömer så som de blivit lärda så stämmer det inte med det som sägs på TV och då blir vissa föräldrar förbannande på domarna.
  Samma sak gäller ju för seniorfotbollen också.
  Så de som ska börja med att få någon ändring är det TV:s kommentatorer.
  Det finns en del bisittare som kan reglerna och de få gånger det sitter någon fotbollsdomare som bisittare så blir det alltid mycket bättre regelkommentarer.
  Så det som behövs är bättring från TV om det ska bli bättre på fotbollsarenorna.
  Anders
 • 26 apr 2016 22.20
  Frank Rijk
  Efter sonens (6-år) fotbollsträning - på initiativ av ledarna - samlas alla barnen i en ring för att med armarna på varandras axlar hoppandes i ring skrika/stöna oh-oh-oh-oh-oh....!? Tror inte det är så konstigt att det finns aggressiva tendenser inom fotbollskulturen när vi lär barnen att decibel är det som ska förknippas med fotboll som idrott.
 • 26 apr 2016 22.20
  Arg
  Om ungadomare inte ens får döma en träningsturneringen för ungdomar i träningssyfte. Hur ska domarna då kunna lära sig? Hur har föreningarna då tänkt att kunna lösa domarkrisen?
 • 26 apr 2016 22.20
  Stina Banck
 • 26 apr 2016 21.57
  Stina Banck
 • 26 apr 2016 21.55
  E. Davids
  Även de tv-experter, SVT inkluderat, sitter i studion och beklagar sig allt som oftast över vilka dåliga insatser domarna gör. De bör eventuellt starta där och rannsaka sig själva.
 • 26 apr 2016 21.41
  Johan
  jag har erfarenhet av domare som gör det dom gör och jag har också respekt for andra domare
 • 26 apr 2016 21.41
  Max
  Håller helt med de flesta om att ha två domare per match.
 • 26 apr 2016 21.41
  Bengtsson
  Jag har aldrig hört en domare kommentera dåliga spelarinsatser eller dåli taktik eller dåliga supporters varför skall då alla ha rätt att kritisera domarna?
  I vilka matcher tycker föreningarna att det är okey att utbilda domarna i om vi inte kan göra det i matcher för 12åringar? Fokus måste vara på beteendet på vuxna runt planen och inte på domaren som alltid kommer att hamna i situationer som bedöms olika. Oavsett hur domaren dömer så skall man uppföra sig, vanligt folkvett måste gälla. Skall vi säga om några år när vi inte kan spela världens roligaste spel att domaren var för dålig så de slutade och nu har vi inga?
 • 26 apr 2016 21.40
  Stefan pettersson
  Fotbollen har inte ändrats ett dugg på dom senaste 30 åren. Föräldrar och ledare skriker fortfarande på domaren. Det var därför min son aldrig fick börja spela fotboll. Fotbollen saknar koll på detta.
 • 26 apr 2016 21.40
  Urban
  Portförbjud föräldrar till ungdomsmatcher! Det är i regel de som gapar mest. Om de nu tycker att de är så mycket bättre kan de som alternativ utbilda sig själva till domare och börja döma. När det händer ska jag ställa mig och gapa på dom bara på djävelskap.
 • 26 apr 2016 21.40
  Tompan Eldsberga
  Varför beter sig tränare/föräldrar som idioter när det gäller idrott?
  Svaret måste vara att deras hjärnor är kortslutna av tävlingsdrifter, som skall vara för vuxna tävlande enbart.
  Att utsätta sina och andras barn samt domare, gör det uppenbart för alla med normal hjärnfunktion, att spelets åskådare/tränare, inte är normalt utan sinnessjukt.
  Detta förklarar också fotbollshuliganernas betende och medför att många aldrig går eller slutar gå på matcher!!
 • 26 apr 2016 21.39
  Johan Fröberg
  Det är jättebra att ni tar tag i den här frågan. Har dömt inom handbollen i 28 år och ser att även där är klimatet mycket hårt och många nya domare slutar. Vore intressant att täcka fler sporter än bara fotbollen.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.