Domaren Peter Fröjdfeldt blev dödshotad. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Allsvenska domare om hoten: Funderat på att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Flera allsvenska domare har funderat på att sluta de senaste två åren på grund av hot, det visar SVT Sports undersökning. ”De ringde min fru och sa att de skulle ta mig, de skulle slå ihjäl mig helt enkelt”, säger före detta elitdomaren Peter Fröjdfeldt till SVT Sport.

SVT Sport har skickat ut en enkät till samtliga elitdomare i Sverige, det vill säga de som är verksamma i damallsvenskan, superettan och allsvenskan. Tre av tio svarande bland allsvenskans totalt elva domare har funderat på att sluta de senaste två åren. Den främsta orsaken är hot.

Och en som upplevt den mörka baksidan av domaryrket är Peter Fröjdfeldt. Han är en av Sveriges bästa domare genom tiderna med många år i allsvenskan samt EM och Champions League på sin meritlista.

”De skulle slå ihjäl mig”

Under karriären utsattes han och hans familj för dödshot.

– Ibland så hann jag inte ens hem från matchen innan de ringde min fru och sa att de skulle ta mig, de skulle slå ihjäl mig helt enkelt, berättar Fröjdfeldt för SVT Sport.

Trots de grova hoten fortsatte Fröjdfeldt att döma men spåren av det han utsattes för sitter fortfarande kvar.

– Man är uppmärksam när man går på fotboll. Fortfarande är det så att när telefonen ringer och det är ett nummer som inte känns igen så låter jag det vara, säger han.

”Man ska absolut ta det på allvar”

I dag är Fröjdfeldt coach åt alla domare i allsvenskan och superettan och han använder sina erfarenheter för att stötta domare som utsätts för hot.

– Man ska absolut ta det på allvar, som samhället ser ut i dag så kan allt hända.

Har du förståelse för att domare vill sluta på grund av hot?

– Ja, det kan jag ha faktiskt, om man tar de hot som jag fick så borde jag egentligen lagt ner då, men det är ju så fantastiskt roligt det här. Men jag tycker att fotbollssupportrar, spelare, tränare och styrelsefolk också ska ta sitt ansvar så vi slipper det här.

Bosse Karlsson är ordförande i svenska domarkommittén. Han blir bestört när han ser resultatet av SVT Sports enkät. 

– Det är oroväckande. Det är illa, det är väldigt illa, säger Bosse Karlsson.

I SVT Sports enkät har domarna svarat att hoten främst har kommit från supportrar. Bosse Karlsson menar att även fler runt fotbollen bör ta sitt ansvar så att situationen för domare blir bättre.

– När ledare och spelare i det tekniska området beter sig mot domarna så ser deras fans det och så kanske de tar upp sin telefon och hotar en domare. Den kedjan ser vi som ett problem i framtiden, säger han.

Vi har skickat ut enkät till samtliga elitdomare i Sverige, alltså de som dömer i damallsvenskan, superettan och allsvenskan. Totalt är det 33 elitdomare i Sverige.

30 av 33 svarat på enkäten. På frågan om denågon gång under de senaste två åren funderat på att sluta och varför har tre av totalt tio svarande i allsvenskan nämnt hot som en orsak till att de funderat på att sluta som domare. Att jämföra med en i damallsvenskan och en i superettan.

Har du egna erfarenheter? Använd #domarkrisen i sociala medier eller fyll i formuläret nedan. Lämna gärna din mejladress och skriv om du inte vill att vi publicerar din kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer