Bukayo Saka missade den avgörande straffen för England. Foto: Bildbyrån

Hot och rasistiska påhopp mot Bukayo Saka efter straffmissen

Uppdaterad
Publicerad

England förlorade på straffar – igen. Den här gången kostade det ett EM-guld och kritiken kom snabbt efter förlusten mot Italien: Varför tog inte lagets veteraner ett större ansvar?

Kritiken gick på sina håll över till rasistiska påhopp, som det engelska fotbollsförbundet reagerar starkt mot.

21-årige Jadon Sancho, 19-årige Bukayo Saka och 23-årige Marcus Rashford gick fram till straffpunkten för sina livs hittills kanske viktigaste tillslag på bollen.

Men alla tre fick se Italiens Gianluigi Donnarumma rädda deras straffar, och det tog inte många minuter innan kritiken kom: Hur kunde förbundskapten Gareth Southgate låta den unga duon ta ett så stort ansvar?

– Ansvaret ligger på mig. Det ligger helt på mig, säger förbundskaptenen till BBC efter att ha fått trösta Saka på innerplan.

Polisen ska inleda utredning

Kritikstormen på sociala medier övergick på vissa håll till rasistiska påhopp och hot mot framförallt Bukayo Saka.

Det engelska fotbollsförbundet FA gick under natten ut med ett uttalande där påhoppen fördöms. FA uppmanar även regeringen, polisen och sociala medier-plattformarna att agera snabbt i frågan.

”FA fördömer å det starkaste alla former av diskriminering och det är avskyvärt att rasismen på internet har riktats mot några av Englands spelare på sociala medier”, skriver FA och fortsätter:

”Vi kan inte vara tydliga nog om att den som visar sådant vidrigt beteende inte är välkommen att följa vårt landslag. Vi kommer att göra allt vi kan för att stötta spelarna och uppmanar till hårdast möjliga straff för de ansvariga för inläggen”.

Londonpolisen uppger på Twitter att de ska inleda en brottsutredning om inläggen. Under måndagen bekräftade en talesperson på Twitter, enligt Reuters, att man tills följd av detta tagit bort över 1 000 tweets och permanent stängt av flera konton.

”Ingen står ensam nu”

Gareth Southgate, som på samma arena själv missade en straff i semifinalen mot Tyskland i EM 1996, tar på sig hela ansvaret.

– Jag tog ut straffläggarna efter hur de varit under träningarna. Men ingen står ensam nu, vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Men när det gäller straffarna, så är det mitt ansvar, säger han.

Under måndagsmorgonen gick Englands premiärminister ut på Twitter och fördömde hatet.

”Det engelska laget förtjänar att bli hyllade som hjältar, inte bli rasistiskt attackerade på sociala medier. De som är ansvariga för dessa fruktansvärda övertramp borde skämmas över sig själva”, skriver Boris Johnson.

KLIPP: Här tröstas Saka efter avgörande straffmissen (11 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.