Diego Maradona med bucklan efter Argentinas guldseger i Mexiko-VM. Foto: Bildbyrån

Så minns SVT:s publik Diego Maradona

Uppdaterad
Publicerad

En av världens främsta fotbollspelare har gått ur tiden.

Den argentinska fotbollslegendaren Diego Maradona avled på onsdagen, 60 år gammal.

Svenskarna minns fantastiska mål, inspirerande spel, men också fusk och droger.

På onsdagskvällen kom nyheten att den forne fotbollsstjärnan Diego Maradona avlidit av hjärtstopp i sitt hem i Buenos Aires under onsdagen. Det rapporterade den argentinska morgontidningen Clarin.

En av Maradonas största bragder var när han 1986 vann fotbolls-VM med Argentina och utsågs till turneringens bästa spelare. Det var där och då som uttrycket ”Guds hand” myntades, när Maradona genom en handstyrning i en nickduell gjorde ett avgörande mål i VM-kvartsfinalen mot England.

”Tillsammans med Pelé den störste genom tiderna inget snack om den saken”, skriver en läsare i SVT:s chatt.

”Mitt hjärta är krossat”

För många var han den första idolen:

”Mitt hjärta är krossat. Min största, första idol – förebild som liten fotbollsspelerska. VM 1986 var allt, allt. När dopingskandalen -94 uppdagade sig grät jag också, grät och grät – för nu kunde han inte komma tillbaka. Diegos storhet på plan, litenhet i vida världens stormar. Jag gråter, svidande”, skriver Anna.

Även läsaren Peter påverkades av den snabbfotade argetinaren.

”Jag var högerfotad. Bytte till vänster när jag var sju år pga Maradona. Idag kan jag inte sparka en boll med höger.”

Minns missbruk och fusk

Under VM 1994 leddes Diego Maradona av planen för ett slumpmässigt dopingtest och testade positivt för efedrin. Många minns hans drogmissbruk även utanför planen.

”En av de absolut bästa. Många i tråden pratar om ”fuskare”. Han är ju inte direkt ensam att om det, inte många som inte spelare som inte tagit chansen att skapa fördelar”, skriver Pontus.

”Utan hans dumdristighet tror jag aldrig jag fått uppleva något svenskt VM-brons 94. Hade han inte blivit tagen för kokain inför åttondelen mot Rumänien hade vi nog fått möta Argentina i kvarten. Med Maradona i spetsen!”, skriver en läsare.

Hur minns ni Diego Maradona?

Pinnat inlägg

Under onsdagen kom beskedet att fortbollslegendaren Diego Maradona avlidit på grund av hjärtstopp. Han blev 60 år.

Under karriären spelade han i storklubbar som Napoli, Boca Juniors och FC Barcelona.

En av Maradonas största bragder var när han 1986 vann fotbolls-VM med Argentina och utsågs till turneringens bästa spelare.

Hur minns du Maradona?

Nu stänger vi chatten, tack för alla era historier och minnen, mörka som ljusa. Det har varit fint att ta del av dem!

Lars • Min första idol. Hade kärleken till fotboll blivit lika stark utan honom? Kanske, kanske inte. Maradona för mig är en symbol för när fotbollen fortfarande var något romantiskt och magiskt.
”Ho visto Maradona”

Kostas • Kärlek vid första ögonkastet. Tekniken, blicken, den fantastiska bollbehandlingen i hög fart, frisparkarna, de genialiska passningarna. Maradona hade allt.
Mitt hjärta blöder. 😥

Martin • Den bästa genom alla tider men exploaterad. Sån magi mms fötterna!
Många av de stora spelarna håller honom som bäst av alla, se alla stora namn i slutet https://talksport.com/football/704591/diego-maradona-dead-lionel-messi-greatest-zinedine-zidane-best-icon/

Reflex • Det är intressant att tänka på vilka framstående personer som hyllas och vilka som straffas i kölvattnet av me too. Maradona en gudabenådad spelare som var kontroversiell gällande prostituerade och droger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Maradona i slagsmål – cupfinalen 1984

Roland • Han var som en vessla, tog sig fram överallt, synd på hans öde, droger m.m.
Vila i frid!

Patric • Den bäste på 80-talet!! Och stor idol då, man blir ledsen även fast man vet att de nog har varit nära många gånger senaste tiden.. men jag kan förstå att de vart som de vart med droger och alkohol också, för tänk er själva att aldrig få vara i fred.. vila i frid 🕯kommer aldrig glömma de du gjorde på planen..

Älskar Maradona • Jag var i Napoli när de vann med Maradona. Än idag får jag rysningar av minnet. R. I. P🖤🖤🖤🖤🖤

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mästerliga målet mot England 1986

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.