Cristiano Ronaldo och Alex Morgan. Foto: Bildbyrån / TT

”I slutändan hjälper pengar dig att tysta historier”

Uppdaterad
Publicerad

I en lång intervju med Sports Illustrated berättar den amerikanska fotbollsstjärnan Alex Morgan om bland annat en tweet hon blev hatad för, hennes landslags konflikt med sitt förbund och sitt fantastiska VM.

– I Ronaldos fall finns det för mycket bevis att dölja och i slutändan hjälper pengar dig att tysta ner historier, säger Morgan till Sports Illustrated.

Alex Morgan stod för ett fantastiskt VM för sitt USA. Med sina sex mål blev hon tvåa i skytteligan och förde landslaget till ett fjärde VM-guld.

Hennes mästerskap låg sedan till grund för chansen att få utmärkelsen Fifas bästa damspelare.

– Jag skulle inte säga att jag spelade fantastiskt varje match, men i vissa matcher steppade jag upp och vissa matcher gjorde mina lagkamrater det. Allt som allt var jag väldigt nöjd med min prestation i VM. Jag är glad över att vara nominerad och jag är glad för min lagkamrat Megan Rapinoe, hon förtjänar det verkligen, säger Morgan till Sports Illustrated.

För en tid sedan twittrade Morgan om de våldtäktsanklagelser som riktats mot Cristiano Ronaldo. En förundersökning inleddes mot stjärnan, men den lades ned i slutet på juli eftersom åklagaren menade att det inte gick att bevisa brott.

Morgan skrev: ”Det här är bra journalistisk”, och citerade en text med rubriken: ”Ronaldo har blivit en symbol för korruption inom idrotten”.

Den tweeten fick Ronaldos följare att gå i taket.

”Fick mycket hat”

– Jag tycker inte att kvinnor under det rådande klimatet har talat ut, och det är viktigt att stötta dem. I Ronaldos fall tycker jag att det finns för mycket bevis att dölja och i slutändan hjälper pengar dig att tysta ner historier. Därför känner jag att det här var en sak som jag ville tala ut om. Jag tycker att det är viktigt att fortsätta stötta kvinnor som är i en utsatt och läskig situation, där de inte har mycket stöd, fortsätter hon.

– Jag fick absolut mycket hat för det och jag tror att det är från hans fans. Det betyder inte att jag inte tycker att han är en av de bästa fotbollsspelarna i världen. Det har dock inte någonting med det att göra. Vad han jobbar med har ingenting att göra med vem han kan tänkas vara som person, eller de handlingar som han eventuellt kan ha utfört.

Morgan uttalade sig också om den avtalskonflikt som finns mellan det amerikanska landslaget och deras förbund.

– Just nu är vi definitivt några, minst några, steg från att nå ett avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.