Morgan om målgesten: ”Dubbelmoral för kvinnor i sport”

Uppdaterad
Publicerad

Alex Morgans målgest mot England väckte kritik.

Något som fick huvudpersonen att ryta till på dagens pressträff i Lyon.

– Det finns någon form av dubbelmoral för kvinnor i sport. Vi måste vara ödmjuka i vår framgång. Vi får fira men inte för mycket, säger hon.

Det var i tisdags som VM:s skytteligaledare firade sitt avgörande 2–1-mål mot England med att dricka på te – något som tolkades som en passning till England.

Själv menar hon att det inte var så.

”Inte en passning till England”

– För det första: Mitt firande var mer ”that’s the tea” (”där har ni storyn”), vilket är att berätta en historia. Det var inte en passning till England, inledde hon. 

Sedan tog hon till orda och förklarade sin irritation över kritiken. 

– För det andra känner jag att det finns någon form av dubbelmoral för kvinnor i sport. Vi måste vara ödmjuka i vår framgång. Vi får fira men inte för mycket. Du vet, vi får göra saker men det måste vara i begränsad form, säger hon.

”Du ser män greppa tag i sin pung”

– Du ser män fira över hela världen i stora turneringar. Det kan vara genom att greppa tag i sin pung. Jag är förvånad över kritiken men måste samtidigt skratta åt den.

En av dem som kritiserade Morgan var tidigare engelska landslagsspelaren Lianne Sanderson, som menade att det var ”lite smaklöst”.

– Jag är lite besviken på det. Vi var lagkamrater i Orlando och jag har all respekt för Lianne, säger Morgan.

SVT träffade Alex Morgan i november i fjol i ett exklusivt möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.