Utklassade Blåvitt – Häcken svenska mästare

Häcken är svenska mästare i fotboll. Det är en mening som aldrig tidigare har kunnat sägas men nu är det ett faktum. Hisingslaget säkrade idag sitt första guld  efter en förkrossande 4-0-seger mot Göteborgsrivalen IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

– Större än så här blir det inte, säger Häckens kapten Erik Friberg, som avslutar karriären efter säsongen.

Häcken-klacken skanderade ”SM-guld, SM-guld” när Rygaard punkterade matchen i 82:a minuten, och stora delar av IFK Göteborg supportrarna hade redan gått hem.

Häckens effektivitet imponerade. I första halvlek hade de fyra avslut på mål och satte tre bollar i nätet. IFK Göteborg, som bara förlorat hemma mot Häcken en gång tidigare, spelade en ganska bra match men var ändå chanslösa. Häcken spelade med guldglans matchen igenom.

Och gästerna tystade publiken omgående. Ett riktigt fint anfall där Simon Gustafson klackpassade fram till Blair Turgott precis utanför straffområdet. Turgott kunde kosta på sig att halka till när han vände bort Johan Bångsbo i Göteborgsförsvaret men lyckades ändå komma till skott. Ett hårt skott i högra hörnet som Warner Hahn var chanslös på.

Marcus Berg fick ett gyllene läge att kvittera minuterna senare. Fri mot mål tog han dock lite för lång tid på sig att komma till avslut. Johan Hammar i Häckenförsvaret lyckades bryta skottförsöket.

Och Hisings-gänget, som varit hyperfarliga framåt hela säsongen, visade en gång var skåpet skulle stå när man fick en hörna i 16:e minuten. Johan Hammar sprang sig loss i straffområdet och kunde ostört nicka in bollen stenhårt till 2-0.

– Vi har vårt spel, vi kan inte göra något annat, sa Hammar i halvtid, om hur Häcken fullkomligt forcerade fram i inledningen av matchen.

Häcken utökade till 3-0 i 31:a minuten och därmed var i princip SM-guldet klart. Göteborg öppnade upp för Häöcken när Oscar Wendt gick bort sig och Mikkel Rygaard Jensen fick fri gata. Han avancerade fram helt ostört i mitten och kunde prickskjuta in bollen bakom en frustrerad Hahn.

I andra halvlek som var ett sömnpiller jämfört med den första så försökte Blåvitt komma tillbaka men Berg missade den bästa reduceringschansen när han nickade rakt i famnen på Häcken-målvakten. Istället för 1-3 blev det 4-0. Och det var Rygaard som slog til igen. Med ett läckert välplacerat skott satte han dit bollen i den 82:a minuten.

– Häcken visade idag att de är flera nummer större än IFK Göteborg. Trots underlaget på Gamla Ullevi visar de klass genom att behärsk även det, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.