Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IFK Värnamo kan tvingas till spel på annan ort, då Finnvedsvallen inte är godkänd för allsvenskt spel. Foto: Bildbyrån

IFK Värnamo kan lägga ner elitsatsningen – efter att arenabygget skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

IFK Värnamo kan tvingas spela hemmamatcherna på annan ort de kommande åren.

Då larmar klubben för herrlagets överlevnad.

– Det är som att slå spiken i kistan att flytta elitverksamheten och matcherna till en annan stad, säger Lisa Lidén, klubbchef, till SVT Sport.

IFK Värnamos hemmaplan Finnvedsvallen är inte godkänd för allsvenskt spel.

Men klubben har fått dispens då en ny arena ska byggas. Nu kommer dock arenabygget att skjutas upp med tre år, vilket betyder att IFK Värnamo inte kommer att kunna spela på hemmaplan under minst fyra år.

– Att ha arenan är en förutsättning för att kunna vara kvar i allsvenskan och bygga upp en stark och stabil ekonomi så man kan leverera tillbaka till samahället. Arenan är inte bara en fotbollsplan, den är tänkt att bli så mycket mer, säger Lisa Lidén, klubbchef, till SVT Sport.

I ett uttalande på hemsidan skriver Lidén att klubben kan tvingas lägga ner sin elitsatsning om beslutet att skjuta upp arenabygget står.

– Alla föreningar i vår storlek är otroligt beroende av att ha partners, näringsliv och kommun som stöttar. Att flytta matcherna... Då finns det kanske färre anledningar för företag att sponsra oss, stora hinder att följa med och supporta sitt lag som inte spelar hemma. Det är som att slå spiken i kistan att flytta elitverksamheten och matcherna till en annan stad.

”Tror inte vi klarar det”

Betyder det att ni måste lägga ner a-laget helt?

– Det innebär att vi inte ser att det är ekonomiskt hållbart att träna här och spela på annan ort. Det blir inte ekonomiskt hållbart att hålla på med elitsatsningen. Jag tror inte att vi kommer att klara det.

Politikern som står bakom beslutet är centerpartisten Johan Hilding. Till Värnamo.nu har han sagt att ”en sådan investering kan göra att vi behöver spara in på personal i skola, vård och omsorg”. Den tanken delar inte Lidén.

– Skola, vård och omsorg ska alltid prioriteras. Vi vet dock att det inte blir billigare att bygga en arena senare, vi tycker det är otroligt tråkigt att man inte kan hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.