Foto: Bildbyrån

Inga diskussioner om flyttad CL-final: ”Finns ingen anledning att stressa”

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas Champions League-final är planerad att spelas i ryska St. Petersburg den 28 maj. Efter att den ryska presidenten Vladimir Putin igår erkände utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga stater har det ifrågasatts.

– Det finns ingen anledning att stressa med den frågan, utan det gäller att följa utvecklingen, säger Karl-Erik Nilsson som är vice ordförande i Uefa.

Efter att Vladimir Putin erkände utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk har han även beordrat ryska trupper till regionerna.

Att Champions League-finalen i fotboll ska avgöras i St. Petersburg i maj har nu ifrågasatts, bland annat av den tidigare finländske lagkaptenen Tim Sparv.

”Champions League-finalen borde inte spelas i Ryssland. Det är dags för fotbollsgemenskapen att göra sitt”, skrev han på Twitter.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa följer situationen.

– Uefa, precis som alla andra organisationer, utvärderar och följer utvecklingen. Det ryktas om eventuella sanktioner från EU. Alla fotbollsorganisationer måste naturligtvis resonera utifrån sitt perspektiv, men också se vad som kommer fram från FN, EU och enskilda europeiska regeringar. Det gäller att följa utvecklingen timme för timme och dag för dag, säger Karl-Erik Nilsson som är vice ordförande i Uefa och ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Han ser inte att man behöver fatta ett beslut redan nu.

– Champions League-finalen är mer än tre månader bort och Uefa är en organisation som kan fatta snabba beslut med stor flexibilitet. Det finns ingen anledning att stressa med den frågan, utan det gäller att följa utvecklingen i Ryssland-Ukraina-krisen.

Har det förts diskussioner om att flytta finalen?

– Jag har inte varit inblandad i några sådana diskussioner, men vi vet sedan pandemins tid att det har tagits snabba beslut. Om det skulle behövas så är Uefa beredda att hantera det. Vi får se hur utvecklingen blir och om det kommer upp på kommande möten med exekutiva kommittén under våren.

Det är naturligtvis en säkerhetsfråga, men man kan också hävda att det är en symbolfråga. Man kan tycka att ett beslut kan fattas redan nu?

– Det kan man tycka. Men det är också viktigt att man inte fattar beslut allt för hastigt. Vi ser att politiken för närvarande sliter med frågan om eventuella sanktioner. Så låt dem börja med den frågan och så ska nog idrotten hinna med sina beslut också om det behövs.

I mars ska det svenska herrlandslaget spela VM-playoff. Om de vinner mot Tjeckien och Ryssland vinner mot Polen så möts Sverige och Ryssland i en playoff-final i Moskva.

– Det är samma sak där. Vi för diskussioner med Fifa och Uefa och kommer att göra det intensivt. Vi kommer att invänta och se vad FN, EU och vår egen regering säger i den här frågan. Vi är beredda att ta snabba beslut. I dagsläget handlar det främst om dialog och att invänta besked om eventuella sanktioner från politikens sida, säger Karl-Erik Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer