Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är den del av Putins tal till nationen där den ryske presidenten erkänner utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk i Ukraina som självständiga. Foto: Reuters

Putin har beordrat rysk militär att gå över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat att ryska trupper ska skickas till utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Syftet uppges vara en ”fredsbevarande operation”. Exakt vad detta innebär, och när insatsen ska inledas, är i nuläget oklart. Åtgärden ska ha utgjort en punkt i erkännandet av de två utbrytarregionerna som presidenten undertecknade på måndagskvällen.

Dokumentet ska även ge Ryssland rätten att etablera militärbaser inom separatisternas områden i östra Ukraina, skriver Reuters.

Vittnen: Militärfordon i Donetsk

Enligt den ryska statskontrollerade nyhetssajten Russia Today så ska åtgärden ha trätt i kraft omedelbart. Enligt Reuters har ögonvittnen berättat att flera militärfordon kört genom Donetsk.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att gränserna kommer att bevaras. Han säger också att Ukraina inte kommer att ge något till någon.

”Inte rädda för något”

I sitt tv-sända tal sa han också att han räknar med stöd från västländerna.

– Vi är inte rädda för någonting eller någon, sa han.

Storbritannien kan komma att stödja Ukrainas försvar om landets regering begär det, uppger 10 Downing street. Exakt vad det är för typ av försvarsmateriel som kan skickas framgår inte, men i januari sändes pansarvärnsrobotar och soldater för att utbilda de ukrainska styrkorna i hur de används.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.