SVT:s korrespondent: Putin har fått det han vill ha

Uppdaterad
Publicerad

Ryska presidentens order om att skicka sina trupper till de separatistkontrollerade områdena i östra Ukraina fördöms av en enig västvärld. Några direkta strider har hittills inte rapporterats, och enligt SVT:s korrespondent på plats i Ukraina kan ”kriget” kanske redan vara över:

– Putin har fått det han vill ha – ytterligare en del av Ukraina, säger Bert Sundström.

– I Ukraina är reaktionen ilska och bestörtning eftersom det ryska intåget är ett flagrant brott mot internationell lag. I praktiken betyder det att Ryssland går in och ockuperar en del av Ukrainas territorium och det är närmast ofattbart aggressivt av Putin.

Enligt Bert Sundström var den ryske presidentens tal på måndagkvällen, i vilket han erkände de separatistkontrollerade ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk, direkt skandalöst beträffande det sätt han behandlade Ukraina på.

Underkände Ukrainas existensrätt

– Han underkände helt enkelt Ukrainas rätt att existera som stat och som folk med eget språk och kultur. Det är närmast ofattbart i sin aggressivitet, men Ukraina är maktlösa – de kan ingenting göra.

Enligt Bert Sundström innebär det ryska agerandet att det inte längre finns någon möjlig fredlig lösning på konflikten. Landet har haft militär närvaro i separatistområdena i många år, men det senaste dygnets händelser gör att ockupationen nu blivit officiell.

”Visat hemmapubliken”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han räknar med hjälp från västländerna, men enligt Bert Sundström är det lönlösa förhoppningar. Allt han kan räkna med är moraliskt och ekonomiskt stöd, några Nato-styrkor kommer inte att strida på Ukrainas sida eftersom detta skulle kunna innebära fullskaligt krig.

– Min gissning är att det är klart nu. Putin har fått det han vill ha – ytterligare en del av Ukraina – och sedan stannar det där. Jag tror inte att Ryssland kommer gå in med större styrkor för att ta ännu mer av Ukraina. Putin har visat sin hemmapublik att han har vunnit mot Nato och Väst och då behöver han inte riskera tusentals ryska soldaters liv genom att gå vidare mot exempelvis Kiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.