Foto: Bildbyrån

Inga juridiska hinder för start av allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Svensk fotboll kämpar mot Folkhälsomyndigheten för att få till en allsvensk seriestart i juni. Men enligt Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap, finns det inga rättsliga konsekvenser om seriespelet skulle startas mot FHM:s rekommendationer.

– När en myndighet kommer med rekommendationer så är de inte på något sätt juridiskt bindande, säger Martinsson till SVT Sport.

Folkhälsomydigheten med Anders Tegnell i spetsen har varit svårflörtade vad gäller starten med av elitfotbollen. Trots ett detaljerat och genomarbetat medicinskt protokoll står FHM fast vid att fotbollen inte kommer särbehandlas och inget grönt ljus har ännu givits till Svenska fotbollsförbundet och Svensk elitfotbolls stora förtret.

Inte olagligt

Men vad skulle egentligen konsekvenserna bli om fotbollen skulle dra igång utan välsignelse från Folkhälsomydigheten? Enligt Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, finns det inga rättsliga påföljder för att gå emot myndigheters rekommendationer.

– När en myndighet kommer med rekommendationer så är de inte på något sätt juridiskt bindande. Om folk skulle bestämma sig för att strunta i rekommendationerna så leder det i sig inte till några rättsliga konsekvenser, säger Martinsson till SVT Sport.

Däremot menar Martinsson att om det skulle ske smittspridning under evenemang som trotsar myndigheters rekommendationer finns det risk för straff för arrangörerna.

– Då kan det bli tal om spridande av gift eller smitta eller framkallande av fara för annan. I straffrätten måste man kan kunna visa på uppsåt eller oaktsamhet och en åklagare skulle ganska lätt kunna säga att de här rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är allmänt kända och om man då medvetet har gått emot dem, då vet man att det finns en risk, säger han.

Planerar att följa beslut och rekommendationer

Trots kryphålet så verkar Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare inte vara speciellt sugen på att utnyttja läget.

– Vår ambition och målsättning har hela tiden varit att vi ska hålla oss till myndigheters beslut och rekommendationer. Vi måste fortsätta att tillsammans med Riksidrottsförbundet försöka få Folkhälsomyndigheten att få till en återstart av vår elitfotboll, säger Sjöstrand till SVT Sport.

Samtidigt blir det inget definitivt nej från Sjöstrand.

Finns det någon möjlighet överhuvudtaget att elitfotboll spelas i Sverige utan att ni har godkännande från Folkhälsomyndigheten?

– Vår plan är att följa myndigheternas beslut och rekommendationer, avslutar Håkan Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.