Foto: Bildbyrån

Sponsorer fryser avtalen under coronakrisen: ”Där är de stora tappen”

Uppdaterad
Publicerad

Under coronakrisen är läget tufft för Örebro.

Och klubben kan få det ännu jobbigare om damallsvenskan tvingas till enkelmöten.

– Kranen för partnerpengar är avstängd kan man säga, konstarerar ordförande i Kif Örebro Fredrik Stengarn.

Damallsvenskan tvingades skjuta fram starten och nu väntar man på besked gällande de två nya förslagen med start i månadsskiftet juni/juli eller i mitten av juli.

För Kif Örebro innebär tiden i ovisshet stora ekonomiska problem, något Nerikes Allehanda var först att berätta om. Nu hoppas man på spel under sommaren.

– Vi vill komma igång så fort som möjligt, ekonomiskt för vår del är det sämre ju längre det går. Vi är beredda på att spela inför tomma läktare, så länge Folkhälsomyndigheten ger klartecken förstås, säger Kif Örebros ordförande Fredrik Stengarn.

”De stora tappen är på partnersidan”

En av anledningar till att Örebrolaget vill komma till spel är att man är i behov av sponsorpengar som just nu ligger i frysta avtal i väntan på ett startdatum.

– Det vi ser när vi tittar på våra papper är att de stora tappen är på partnersidan, det är solklart. Publikintäkterna är tuffa att tappa men det är partnersidan som är den tuffaste.

– Det är dels företag som vill veta när serien kommer igång, blir det några matcher och därmed om det blir någon exponering för dessa företag? Det gör att vi har avtal som är mer eller mindre frysta. Sen har vi andra företag som i och med det som hänt valt att hålla igen med sina pengar. Det förstår man ju såklart. Kranen för partnerpengar är avstängd kan man säga.

Ansöker om ersättning till Riksidrottsförbundet

Ett förslag som också finns är en enkelserie, något som Piteås ordförande Rikard Fahlman berättade om för SVT i går, men det kan drabba Örebro rejält.

– I förslaget om enkelserie ställs vi i ett scenario där vi måste ta en dialog med våra partners och halverad exponering. I en ”dubbelserie” kan vi upprätthålla våra partneravtal som vi har och de löften som vi gjort med exponering. Så därför förespråkar vi en ordinarie serie.

Likt många andra klubbar förbereder Örebro just nu den ansökan som ska skickas in till Riksidrottförbundet (RF) senast den 15 maj för att få ersättning. Men där kan klubben varken räkna med uteblivna partnerpengar eller medieavtal.

Örebro kommer att ansöka om en ersättning på ett miljonbelopp men Fredrik Stengarn tror vågar inte alls tro på full kompensation.

– Med tanke på att pengarna inte kommer räcka så törs jag inte tro på det. Får vi hela beloppet skulle jag rent av bli förvånad men det vore såklart bra. Men man kan väl konstatera att vi inte är ensamma om den här situationen. Vi ser ju redan nu att pengarna som kommer från regeringen är för lite.

SE MER: Göteborgs tränare om enkelserie: ”Ska inte säga att det är dumt, men...” (11 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.