Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Piteå IF:s ordförande Rikard Fahlman Piteå IF Foto: SVT/BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Piteås ordförande: ”Tycker man ska stänga för nedflyttning”

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskan tittar på nytt datum och en enkelserie kan bli aktuell.
Då vill Piteås ordförande Rikard Fahlman att inget lag ska åka ur högstaligan i år.
– Jag tycker man ska stänga för nedflyttning, säger ordförande Fahlman till SVT Sport.

Att damallsvenskan inte startar den 31 maj var väntat men ett bakslag för klubbarna. Jobbet att hitta ett nytt startdatum är sedan tidigare igång och ett förslag finns ute från damallsvenskans referensgrupp.

Men för att få ihop spelschemat kommer det krävas veckomatcher. Något som blir svårt menar Piteås ordförande Rikard Fahlman.

– Frågan är om vi fixar det. Det blir ohyggligt tungt, både ekonomiskt och slitaget på spelarna. Stellan (Carlsson, tränaren i Piteå) sa det; när ska vi ens träna i så fall?, refererar Fahlman och fortsätter med ett annat orosmoment:

– Vi vet inte vad som händer med flyget ännu. Förmodligen kommer det vara dyrare och färre avgångar, om vi ens kan flyga. Och kan vi inte flyga kommer vi aldrig hinna träna utan bara sitta på buss och tåg.

”Då blir det kostsamt”

Norrlandslagen i serien, Umeå och Piteå, drabbas hårdast rent resemässigt men Fahlman menar att det är problem för alla lag serien med veckomatcher.

– Det är en sak om man är heltidsproffs som på herrsidan men för våra spelare i damallsvenskan har spelarna ett jobb att sköta också. Ska vi ner till Skåne och spela på en vardag så ryker det arbetsdagar och då blir det kostsamt att ersätta, säger Fahlman som börjat fundera över en enkelserie i år.

Men om det inte spelas dubbelmöten kommer klubbarna förlora inkomster. Under förra veckan berättade seriekonkurrenten Vittsjö att man förlorar 70 000- 75 000 kronor för varje hemmamatch som inte spelas.

– Det drabbar även oss ekonomiskt men någonstans finns det ett stopp för dubbelmöten, och någonstans på den tidslinjen är vi nu. Det är en punkt där vi måste säga att vi inte kommer kunna fixa att spela dubbelmöten, säger Piteås ordförande.

”Stänga för nedflyttning men inte uppflyttning”

Hur ser de övriga lagen på förslaget med en enkelserie?

– Alla vill ha en dubbelserie från början men jag vet att bland annat Umeå, som är i samma situation som oss, har länge förespråkat en enkelserie.

Och blir det ett reducerat antal omgångar vill Fahlman ha en – på ett sätt – stängd liga år 2020.

– Blir det en enkelserie tycker jag att man bör stänga serien. Går det snett första matcherna och ett lag får en skada på en nyckelspelare så är det oerhört svårt att ta igen. Sen hur det kan falla ut med lottningen med hemma- och bortamatcher så kan det missgynna ett lag något kopiöst, säger Fahlman och utvecklar:

– Jag tycker man ska stänga för nedflyttning men inte uppflyttning (från Elitettan). Det diskuteras om att utöka damallsvenskan från år 2022 men då kan man flytta det utökandet ett år. För jag tror inte det kommer kännas något vidare för någon att ett lag åker ur efter dessa förutsättningar. Man måste eftersträva någon slags sportslig rättvisa.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre problem med spelschemat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer