Manchester Citys Ederson ingen annan målvakt i Premier League kommer att granskas av VAR när det gäller positionen på mållinjen vid straffar.

Inget VAR för målvakternas linjeposition i Premier League

Uppdaterad
Publicerad

Målvakternas position vid straffsparkar har blivit den stora snackisen i fotbolls-VM.
Nu meddelar Premier League att den inte kommer att använda VAR för att granska att målvakterna behåller minst en fot på mållinjen.

Video assistant referee (VAR) kommer att användas i Premier League för första gången kommande säsong. Men domarförbundet i landet har beslutat att inte använda VAR till att upptäcka om målvakterna behåller minst en fot på mållinjen vid straffsparkar.

I pågående fotbolls-VM har tre straffar slagits om efter VAR-granskning eftersom målvakten lämnat mållinjen före strafflägaren skjutit sin straff. Enligt nya regler från den 1 juni måste målvakten behåller minst en fot på liinjen.

Åsikterna om regeln går isär. Svenska målvakten Hedvig Lindahl välkomnar domarnas nya hållning, medan exempelvis gamla stormålvakten Hope Solo är kritisk.

”Att en målvakt lämnar linjen något före sparken hjälper inte, och det skadar sporten med VAR-beslut om att straffen ska slås om och målvakter som får gult kort”, skriver Solo på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer