– Beteende som inte accepteras någon annanstans i vårt samhälle, ska inte accepteras på läktaren heller, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff under måndagen.
Anders Hübinette, tidigare chefsjurist på Svenska Fotbollförbundet, har lett den utredning regeringen beställt för att komma till rätta med ordningsstörningar i svensk idrott.
Allvarliga ordningsstörningar och pyrotekniska brott i samband med idrottsevenemang så som att kasta glasflaskor mot människor, att bränna skyddsnät med pyroteknik, avfyra fyrverkeripjäser och bangers eller innehav av en mycket stor mängd pyroteknik ska kunna bestraffas med fängelse i upp till två år.
Blir olagligt med förberedelse till ordningsstörning
Utredningen föreslår också att det ska bli olagligt att förbereda ordningsstörning. Vilket betyder att en person som stoppas med pyroteknik eller maskering utanför en arena ska kunna lagföras.
– Att vinna över störningar och brott är fotbollens riktiga måstematch, säger Jakob Forssmed.
Trakasserier kan ge tillträdesförbud
Utredningen föreslår också att trakasserier mot till exempel spelare och ledare även utanför arenorna ska kunna leda till tillträdesförbud. I nuvarande lagstiftning behöver ett sådant brott begås på arenan för att en supporter ska stängas av.
Positiva delar
Under måndagens pressträff betonade utredaren Anders Hübinette, socialminister Jakob Forssmed och justitieminister Gunnar Strömmer supporterkulturens positiva aspekter och att intresset för att gå på elitherrfotboll i Sverige aldrig varit större.
– Publiken strömmar till våra arenor, vi har en läktarkultur i världsklass. Vårt övergripande uppdrag är att lämna förslag för att öka säkerheten, säger Anders Hübinette.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.
Utredningen i korthet
För att möta brott och ordningsstörningar på idrottsarenor föreslås en rad lagändringar och andra åtgärder, med fokus på att identifiera och exkludera enskilda individer istället för att tillämpa kollektiv bestraffning.
- Kamerabevakning: Förbättrad lagstiftning för att underlätta delning och användning av bildmaterial mellan klubbar och myndigheter, i enlighet med GDPR.
- Strängare straff: Höjda straff för farliga ordningsstörningar som pyroteknik, våldsamt upplopp och maskering – från böter till upp till två års fängelse.
- Kriminalisering av förberedelse och försök: Även planering och försök till brott som att ta med pyroteknik kriminaliseras så även om en person stoppas med en maskering utanför en arena.
- Strängare tillträdesförbud: Utökade regler där även försök att bryta mot förbudet blir straffbart. Förbudstider föreslås förlängas från max tre till fem år.
- Stöd till arrangörer: Klubbars egna avstängningar ska uppmuntras, och det ska finnas tydligt skydd för personer som fattar svåra beslut (t.ex. avstängningar av supportrar).