Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rytting Kaneryd om mästerskapsdebuten: ”Fått känna på hur det är att få mycket kritik” Foto: Bildbyrån/SVT

Rytting Kaneryd om mästerskapsdebuten: ”Fått känna på hur det är att få mycket kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens EM i England blev en ny erfarenhet för Johanna Rytting Kaneryd – för första gången var 25-åringen uttagen i en svensk mästerskapstrupp. Nu berättar hon om kritiken hon fick utstå efteråt – men svenskan kommer inte dra ned på sina finter och dragningar.

– Absolut inte. Snarare att jag behöver spetsa till dem och göra det i den farten jag faktiskt besitter, säger Rytting Kaneryd till SVT Sport.

Under våren och sommaren fick Johanna Rytting Kaneryd allt mer förtroende i förbundskapten Peter Gerhardssons lagbygge. Och i den den sista gruppspelsmatchen mot Portugal fick hon också EM-debutera. J

– Det var otroligt tufft att spela i mästerskap. Så här i efterhand har jag också fått känna på hur det är att få mycket kritik. Att man inte alltid kan lyckas med sina dragningar och finter. Det är speciellt att spela i ett mästerskap. Det är en annan grej, konstaterar hon.

Kommer vi få se dig gör färre dragningar menar du?

Absolut inte. Snarare att jag behöver spetsa till dem och göra det i den farten jag faktiskt besitter och inte stillastående. Jag behöver jobba en del på inspel också och att få till slutprodukten, det är någonting som jag har tränat på redan och som jag jobbar på i min klubb.

För 25-åringen, som har höga krav på sig själv och rannsakar sina egna aktioner, blev mästerskapet en ögonöppnare.

– Jag skulle inte säga att jag blev överraskad, men jag hade kanske inte förstått innan hur tufft det faktiskt är att vara med i ett mästerskap eller att det skulle smälla på som det gjorde.

”Stärker mina aktier”

Direkt efter EM gjorde Rytting Kaneryd klart med Chelsea och lämnade BK Häcken för engelska WSL. Ett klubbyte hon tror stärker hennes chanser i landslaget.

– Det tror jag stärker mina aktier, absolut. Jag spelar numera i en toppklubb i Europa och får en träningsmiljö som är utmanande varje dag och där jag känner att jag kan ta kliv i min fotbollskarriär. Jag är långt ifrån där jag kan vara och hoppas på att ta kliv hela tiden.

På tisdag möter Sverige Finland i VM-kvalet, matchens sänds i SVT2 klockan 17.55.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.