Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Irland klart för VM: ”Kan knappt ta in vad vi nyss gjorde?”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Irlands damlandslag i fotboll kvalificerat sig till VM. Och det var inbytta Amber Barrett, som i sin första bolltouch i matchen, sköt laget in i historieböckerna efter en sololöpning i andra halvlek.

Efter målet hedrade Barrett de människor som dog i en explosionsolycka i irländska orten Creeslough i fredags.

Playoff-finalen till VM var ett riktigt rivalmöte. Skottland mot Irland på Hampden Park i Glasgow, där den stora matchhjälten blev Amber Barrett.  

I andra halvlek byttes hon in, fick bollen inte långt från mittlinjen och drog iväg på en sololöpning ingen skotsk försvarare lyckades stoppa. Väl i skottläge ställde hon den skotska målvakten helt och rullade iskallt in bollen till höger i 72:a matchminuten. 

”Knappt jag kan ta in det...”

Irland, rankad 26:a i världen, har aldrig tidigare tagit sig till VM. Glädjen efteråt var enorm. För matchhjälten var det en jobbig väntan mellan målet och slutsignal.  

– Det var de längsta 20 minuterna i mitt liv, jag kollade klockan var 30:e sekund. Det är knappt jag kan ta in vad vi nyss gjorde, säger Amber Barrett i en intervju med irländska tv-kanalen RTE

Dedikerade målet till offren i Creeslough

Noterbart, förutom målet i sig, var att Barrett efteråt pekade på den svarta bindel som prydde hennes arm. I fredags inträffade en tragisk olycka i orten Creeslough på nordvästra Irland, då en explosion inträffade på en bensinstation och tio personer miste livet.

Amber Barrett har själv starka kopplingar till orten och är uppvuxen i närheten.

– Det här är den bästa dagen i mitt liv fotbollsmässigt, men det skrapar ändå bara ytan med tanke på det som hände i Creeslough. Den här segern, den här triumfen, dedikerar jag till de tio vackra själar som inte finns med oss längre, säger hon. 

I skotska lägret var förlusten extra tung för Caroline Weir som brände en straff i första halvlek.

Schweiz också VM-klart men inte Portugal

Även Schweiz är vidare efter att ha vunnit i förlängning mot Wales. Där avgjorde rutinerade Fabienne Humm på dramatiskt manér. På tilläggstid i den andra förlängningshalvleken satte hon det matchavgörande 2–1-målet.

Portugal besegrade Island med 4–1 men kvalificerar sig inte direkt till VM. I stället går man vidare till det avslutande interkontinentala playoff-spelet, där de sista VM-platserna delas ut.

Det interkontinentala playoff-spelet spelas 17-23 februari i Nya Zeeland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.