Sverige ansöker om fotbolls-EM för damer 2025. Foto: Bildbyrån.

Nu är det klart: Sverige ansöker om fotbolls-EM 2025

Uppdaterad
Publicerad

För nästan exakt ett år sedan stod det klart att Sverige, tillsammans med en övriga nordiska länder, planerade ansöka om EM i fotboll 2025.

I dag skickades den officiella ansökan in till Uefa.

– Personligen skulle det självklart vara en stor dröm, säger landslagsbacken Magdalena Eriksson.

Sveriges ansökan om damernas fotbolls-EM är ett delat värdskap tillsammans med Danmark, Finland och Norge och med stöd av Färöarna och Island.

– Med mästerskapet vill vi utveckla supporterskapet kring damfotbollen ytterligare. Tillsammans vill vi nordiska förbund arrangera det största och mest välbesökta Europamästerskapet på damsidan någonsin, säger Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Damlandslaget i fotboll

Ställs mot bland annat Frankrike

I den ansökan som skickas in till Uefa är Stockholm och Göteborg de två svenska spelorterna. Matcher planeras dels till damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi, dels till Tele2 Arena.

Dessutom är Friends Arena, med publikkapacitet på 50 000, tilltänkt som finalarena.

UEFA:s exekutiva kommitté beslutar den 25 januari 2023 vilka som tilldelas mästerskapet. Övriga kandidater är Frankrike, Polen och Schweiz.

I kursiverad text: naturgräs på Tele2

Värt att notera är att fotbollförbundets pressmeddelande om EM-ansökan innehåller en fotnot längst ner. Den förklarar hur Tele2 Arena ska göras om inför mästerskapet om Sverige blir värd.

I sin helhet står det:

”UEFA:s kriterier för mästerskapet föreskriver att alla matcher ska spelas på naturgräs. Därför kommer det att läggas in en naturgräsmatta på Tele2 Arena om den nordiska ansökan tilldelas mästerskapet. Detta är tekniskt möjligt under några veckor sommartid på arenan som annars är byggd för att ha konstgräs.”

SE ÄVEN: Allt från Sveriges kross mot Frankrike på Gamla Ullevi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet