Det isländska landslaget lockade stor tv-publik i Sverige. Foto: Bildbyrån

Island stundtals mer populärt än Sverige hos svenska tv-tittarna

Publicerad

Det isländska landslagets prestationer i EM har väckt reaktioner över hela världen. I Sverige följde många lagets framfart med stort intresse. Faktum är att fler svenska tv-tittare i snitt såg första halvlek av kvartsfinalen mellan Island och Frankrike, än den mest populära halvleken mellan Sverige och Italien. ”Vi hade det på känn före EM”, säger Marcus Törngren, SVT:s projektledare för EM.

I snitt 2 559 000 svenska tv-tittare såg den första halvleken mellan Island och Frankrike som sändes i SVT på söndagskvällen.

Att jämföra med de i snitt 2 296 000 som såg den mest populära halvleken av mötet Sverige-Italien i gruppspelet, eller de 1 590 000 som såg kvartsfinalen mellan Tyskland och Italien i TV4 på lördagskvällen.

– Svenska folket har verkligen tagit det isländska laget till sitt hjärta, speciellt efter Sverige åkte ut. Vi hade det på känn före EM och det känns extra kul att vi kunde visa lagets samtliga matcher i grupp- och slutspel. För de som inte fått nog finns dessutom nu en fantastisk dokumentär om lagets resa till EM, säger Marcus Törngren, SVT:s projektledare för EM.

Tittarsiffrorna kommer från mms.se.

Tittarsiffror Island/Sverige

Visa

Island (miljoner i snitt under den mest tittade halvleken):
Kvartsfinal mot Frankrike (SVT): 2,559
Åttondelsfinal mot England (SVT): 2,499

Sverige:
Gruppspelsmatch mot Belgien (TV4): 2,900
Gruppspelsmatch mot Irland (SVT): 2,637
Gruppspelsmatch mot Italien (SVT): 2,296

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer