Jon Thor Hauksson har sparkats. Foto: Bildbyrån

Islands förbundskapten sparkad efter fylleskandal

Uppdaterad
Publicerad

Jon Thor Hauksson, förbundskapten för det isländska damlandslaget, lämnar sin post efter en fylleskandal. Incidenten skedde i samband med att Island firade sitt EM-avancemang.

”Ett misstag jag tar fullt ansvar för”, säger Hauksson i ett uttalande.

Island säkrade en plats i EM 2022 genom att besegra Ungern med 1–0. Segern firades av hela laget, men under firandet gick förbundskaptenen Jon Thor Hauksson över gränsen i sin kritik mot ett par spelare.

Övertrampet resulterar i att han nu får kliva ner från uppdraget som förbundskapten.

”Jag har alltid fokuserat på att vara ärlig med spelare jag tränar, att hylla och kritisera dem med målet att förbättra dem. Dessa konversationer hör dock inte hemma i ett firande och inte när vi är alkoholpåverkade”, säger Hauksson i ett uttalande till det isländska fotbollsförbundets hemsida.

Han lägger till att han har tappat spelartruppens förtroende.

”De senaste dagarna har jag, efter flera samtal med spelare, har jag insett att det kommer bli svårt att få tillbaka spelarnas tillit – som är nödvändigt för att träna laget”.

Förbundet söker nu efter en ny tränare att leda laget under EM-slutspelet. Sverige mötte Island i kvalet, och tog totalt fyra poäng mot islänningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.