SVT:s Jennifer Wegerup berättar att EM-premiären livat upp Italien. Foto: SVT/Bildbyrån

Efter landskrisen – nu ska Italien leva upp igen: ”Varit så mycket elände”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan coronapandemins start har Italien ofta förknippats med nedstängningar, smittoutbrott och katastrof.

Nu får landet äntligen tillbaka en del av sin själ: fotbollen.

Ikväll inleds EM i Rom.

– Det har varit en så svår tid och så mycket elände, så mycket sorg, säger SVT:s italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

I nästan ett och ett halvt år har coronapandemin haft sitt grepp om världen och Italien är bland de värst drabbade. Av EU-länderna är Italien det land med flest antal döda i covid-19, 126 046, och har landet varit nedstängt i olika grad under stora delar av pandemin. Men efter månader av kris är det nu dags för Italien att leva upp igen.

På fredag kväll inleds sommarens stora fotbollsfest och den gör det i Italien. Premiärmatchen i EM mellan Italien och Turkiet spelas på Olympiastadion i Rom.

Fotbolls-EM

Och det råder fotbollsfeber.

– Det är fantastisk stämning. Äntligen ska det bli fotboll igen. Det känns fantastiskt också när man har den här svåra, svåra tiden i åtanke. Det pratas fotboll, det är fotboll på tv. Man ser storbildsskärmar och EM-flaggor. Det är stor förväntan, säger Jennifer Wegerup, italienkorrespondent hos SVT.

”Så mycket sorg”

Italienska myndigheter har godkänt att ta in ca 18 000 personer i publiken, vilket är 25 procent av kapaciteten. Ett efterlängtat steg för att ta sig tillbaka till ett normalt liv.

– Det har varit en så svår tid och så mycket elände, så mycket sorg. Äntligen kan man tänka på något annat än covid. Det finns något att se fram emot. Människor får samlas, visserligen med ett visst mått av försiktighet och restriktioner. Men det betyder enormt mycket, säger Wegerup.

Under torsdagskvällen blev mästerskapet välsignat av påven Franciskus i samband med att han träffade Uefas president Aleksander Ceferin.

Avspark i premiärmatchen är 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet