Jane Björck om Maradona: ”Han var road av dragningskraften”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Jane Björck har bevakat en mängd fotbollsmästerskap och har sina minnen av Diego Maradona.

Ett av dem är från VM 2010 när han var förbundskapten för Argentina och hela mediakåren ville få uttalanden från honom.

– I röran ryckte jag av mig den lilla myggan, det vill säga mikrofonen, som jag hade på mig, och lyckades få huvudpersonen att stanna och svara på mina frågor om just kaoset omkring honom. Samtidigt som armbåge efter armbåge från lika ivriga kollegor träffade mig både i huvud och på en efteråt mörbultad kropp blickade Maradona själv bara lugnt runt, och var tydligt road av den magnetiska dragningskraft han fortfarande hade.

Se klippet i spelaren ovan!

Ett annat minne som Jane Björck har är från VM 1990 i Italien när Maradonas Argentina var i semifinal mot hemmanationen.

– I en redan smått kaotisk italiensk fotbollsstad rådde två läger. Att vilja få Italien till VM-final var inte alls självklart för alla. Nej, var och varannan som vi pratade med höll hårt på Argentina! För Maradonas skull. Den avgudade hjälten som hade bärgat två historiska ligatitlar med Napoli. Större avtryck är svårt att göra än de som Maradona hade gjort i den klubben, och i den staden.

– Argentina vann semifinalen mot Italien. Halva Neapel jublade. Ja, så kändes det när vi lämnade VM-arenan den där sommarnatten 1990 under en lysande fullmåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.