Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: ”Läget bättre än det var innan”

Uppdaterad
Publicerad

Spanien har säkrat den ena EM-platsen.

Sverige ligger bäst till för den andra – tack vare sen norsk kvittering mot Rumänien.

– Tittar man på tabellen och läget så är det för mig bättre än det var innan. Så jag är nöjd med dagens resultat på det sättet, säger Janne Andersson.

Sverige var på väg mot en jättesensation när Rodrigo slog till på tilläggstid och ordnade 1–1. Just där och då gick Rumänien dessutom om Sverige i tabellen eftersom de ledde mot Norge. Det hade inneburit att rumänsk seger mot Sverige i nästa omgång så skulle Rumänien vara klart för EM – och Sverige bortspelat i gruppen.

– Den informationen jag hade var att Rumänien ledde när matchen tog slut, säger Janne Andersson och fortsätter:

EM-kval fotboll

– ”Granen” var ute och frågade om vi skulle gå för det och då sa jag ”nej, nej, vi lugnar ner oss lite”. 

Nu kvitterade Alexander Sörloth sent mot Rumänien vilket gjorde att den här omgången, där Sverige hade tuffare motstånd än Rumänien, slutade med oförändrat tabelläge om den andra EM-platsen.

–  Jag är nöjd med dagens resultat på det sättet, säger Janne Andersson.

I nästa omgång möts just Sverige och Rumänien innan Blågult avslutar mot Färöarna. Och med tanke på att avslutningsmatchen är en relativt enkel match kan Janne Anderssons landslag gå för oavgjort i Rumänien för att bara hålla dem bakom sig. Men det tänker han inte göra.

– Det är mycket bättre att det räcker med kryss men vi kommer förbereda oss för att vinna matchen. Jag tror inte på sånt, säger Andersson och syftar på att han inte kan gå in för att spela oavgjort:

– På förhand ska man förbereda sig för att vinna en match. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet