Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Janne Andersson medger att han rördes till tårar när Börje Salming hyllades i Toronto. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson grät när han såg hyllningarna till Börje Salming

Uppdaterad
Publicerad

Enorma hyllningar för ALS-drabbade Börje Salming.

De berörde Janne Andersson.

– Vi grät tillsammans, säger det svenska fotbollslandslagets förbundskapten.

Likt många andra har Sveriges förbundskapten Janne Andersson sett helgens fina scener när ikonen Börje Salming hyllades i Air Canada Center. Trots sin sjukdom hade han rest till Toronto för att närvara vid Hall of Fame-helgen.

– När man ser det här så blir man ledsen, men också samtidigt glad över att han får uppleva det här. Och när människor visar den här kärleken så är idrott som allra bäst. Sedan är det enormt tragiskt i sig med sjukdomen, det är oerhört kluvna känslor man har när man ser det. Men vi i tränarteamet satt och tittade på det på hotellrummet i går och grät tillsammans, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT Sport.

”Fantastisk människa”

Janne Andersson har träffat Salming några gånger och minns ett av hockeyhistoriens mest klassiska ögonblick – när Salming fick stående ovationer i Canada cup 1976.

– 76, då satt jag hemma på Eketångavägen i källaren och såg när han klev in i Canada Cup och blev hyllad och gjorde 1–1-målet mot USA. Han är en fantastisk människa.

71-årige Börje Salming har drabbats av ALS, sedan han insjuknade har tillståndet blivit sämre snabbt. Han kan inte längre prata och har svårt att både äta och gå.

KLIPP: Börje Salming hyllades i Toronto – familjen på plats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Börje Salming hyllades i Toronto med familjen vid sin sida. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.