Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Janne Andersson efter skjutningen i Bryssel: ”Började nästan gråta”

Uppdaterad
Publicerad

Janne Andersson uttalade sig sent på måndagskvällen efter dådet i Bryssel där två svenskar sköts ihjäl – bara kilometer från Sveriges EM-kvalmöte med Belgien.

– Jag började nästan gråta, säger förbundskaptenen på en pressträff.

Strax före avspark inför EM-kvalmötet mellan Belgien och Sverige kom nyheten att flera personer ska ha skjutits i Bryssel. Senare kom information att två svenskar dött i dådet.

Information som nådde Janne Andersson i halvtidsvilan. Beslutet togs då att avbryta matchen.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

– När jag kom ner i paus fick jag den här informationen. Direkt känner jag att det är helt overkligt. Vad är det för värld vi lever i idag? Jag är fruktansvärt ledsen. Jag kom in i omklädningsrummet och när vi började prata är vi 100 procent överens om att vi inte ville spela vidare av respekt för offren och deras familjer, säger Andersson på en pressträff.

”Vi ville få kontakt med familj och vänner”

I det samtalet tog lagkapten Victor Nilsson Lindelöf ett stort initiativ.

– Belgien är redan klara och vi har inte möjlighet att ta oss till EM så jag ser ingen anledning till att spela. Vi ville få kontakt med familj och vänner här direkt för att se att de mår bra. Vårt säkerhetsteam skötte det bra och lugnade ner oss. De förklarade att det här är säkraste stället att vara på i Bryssel. Vi kände oss trygga här, säger Nilsson Lindelöf.

”Började nästan gråta”

Janne Andersson var berörd när han avslutade pressträffen:

– Folk skjuts i Sverige på ett sätt i dag som är overkligt. Vad har vi hamnat i? Svenska supportrar som ska stötta Sverige utomlands blir tydligen objekt också. Jag blir så ledsen. Som svensk... Jag är jätteledsen. I paus skulle jag ha ett gott snack med spelarna men fick höra det och började nästan gråta. Oerhört tråkigt och alla tankar och sympatier till familjerna.

Spelare, ledare och supportrar blev kvar länge på arenan av säkerhetsskäl. Vid halv ett på natten fick fansen gå ner från läktarna och fick senare poliseskort till sina hotell.

Det stod 1–1 i matchen när den avbröts.

Hör mer från Janne Andersson efter skjutningen i Bryssel:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet