Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Janne Andersson berättar att han haft erbjudande som hade gjort honom ekonomiskt oberoende

Janne Andersson om erbjudandena: Hade kunnat vara ekonomiskt oberoende

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien har blivit en allt större aktör i fotbollsvärlden. Nu berättar Janne Andersson att han har fått lukrativa erbjudanden om tränarjobb som skulle göra hela släkten ekonomiskt oberoende.

– Jag har haft ett antal bra förfrågningar som jag har sagt nej till direkt, säger han.

Allt fler stora fotbollsstjärnor har bara det senaste året – under uppmärksammade former – skrivit kontrakt med saudiska klubbar. Det handlar om enorma pengar och tunga namn som Cristiano Ronaldo, Sadio Mané, Neymar och Jordan Henderson.

Och landet lockar även tränare. För en vecka sedan stod det klart att den tidigare italienska förbundskaptenen i fotboll, Roberto Mancini, har skrivit på ett fyraårskontrakt som förbundskapten för Saudiarabiens landslag.

Förfrågningar har nått även Janne Andersson

Under pressträffen inför ödeskvalmatcherna i EM, fick Janne Andersson frågan från Dagens Nyheter om han själv fått frågor om kontrakt från den delen av världen.

– Jag har haft ett antal bra förfrågningar på vägen som jag har sagt nej till direkt, eftersom jag har det jobbet jag vill ha just nu, sen får vi se vad som händer, säger den svenske förbundskaptenen.

DN: Har det varit av den typen som skulle göra dig och hela släkten ekonomiskt oberoende? 

– Hm.. (tyst någon sekund) Ja.

”Den dagen jag slutar...”

Varför tackar du nej?  

– För jag har det jobbet jag vill ha. Jag är oerhört stolt över att ha det här jobbet (som svensk förbundskapten), även om det är ett svårt jobb. Det finns ingenting jag skulle vilja göra hellre än det här. Vi vill till EM och det är det vi ska jobba för den här hösten. Den dagen jag slutar får vi se vad som händer, säger Janne Andersson.

Saudiarabiens explosionsartade satsning på fotboll har satt ljuset på diskussionen om ”sportswashing”, att landet genom idrott tvättar sitt rykte i omvärldens ögon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.