Foto: Bildbyrån

Janne Andersson inbjuden till Wengers VM-möte

Uppdaterad
Publicerad

Internationella fotbollsförbundet Fifa har föreslagit att VM ska arrangeras vartannat år.

Nu har Janne Andersson blivit inbjuden till en videokonferens med Fifa där frågan ska diskuteras.

Under ett stort internationellt möte för drygt två veckor sedan föreslog Fifa att VM för damer och herrar ska arrangeras vartannat år.

Vid veckans videokonferenser kommer herr-VM att diskuteras. Det är Arsène Wenger, Arsenals tidigare tränare, som är personen bakom det kritiserade förslaget och han kommer att leda diskussionen.

”Som förbundskaptener för herrarnas landslag är deras åsikter avgörande”, säger Arsène Wenger, Fifas chef för fotbollens globala utveckling, i ett uttalande på förbundets webbplats.

Janne Andersson har dock tackat nej, enligt Stefan Pettersson.

– Jag tror inte att han kunde, det är den informationen jag har fått, säger Pettersson till Expressen.

Sverige emot förslaget

Videomötena ska ske i morgon, tisdag, och på torsdag. Samtliga förbundskaptener för herrlandslag hos nationella förbund som är medlemmar i Fifa, däribland Sveriges Janne Andersson, är inbjudna.

Både Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), Internationella olympiska kommittén (IOK), tränare och spelarorganisationer har riktat kritik mot Wengers och Fifas förslag att arrangera herrarnas VM-slutspel vartannat år i stället för vart fjärde som varit fallet sedan den första turneringen i Uruguay 1930.

Också Sverige är emot förslaget. I samband med den senaste VM-kvalsamlingen i oktober sade Janne Andersson:

– Rent generellt kan jag väl tycka att VM vartannat år skulle vara för ofta. Utan att ha sett förslaget i sin helhet och känna till alla detaljer i det. Det ska finnas någon form av exklusivitet när det gäller VM och den kalendern vi har i dag med VM och EM fungerar bra för landslagsfotbollen.

Jill Ellis, före detta förbundskapten för USA:s damlandslag, leder arbetet kring dam-VM. Det är oklart om ett liknande möte kommer att hållas kring dam-VM.

SVT Sport söker Marika Domanski Lyfors, landslagschef, för en kommentar.

KLIPP: Omdebatterade förslaget: VM vartannat år (14/9)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.