Therese Sjögran, sportchef i Rosengård/damallsvenskan och mittfältaren Caroline Seger. Även Fifas flagga. Foto: BILDBYRÅN

Starka reaktioner efter FIFA:s förslag om VM vartannat år

Uppdaterad
Publicerad

Fifas utspel om att VM skulle spelas vartannat år, istället för var fjärde, har väckt starka reaktioner i den internationella toppfotbollen. Elitfotboll dam (EFD) har tillsammans med flera europeiska toppligor bett Fifa att tänka om. Även spelarfacket Fifpro har reagerat.

– De verkar vilja tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann, enligt AFP.

I ett öppet brev till Fifa skriver EFD tillsammans med Uefa och nio europeiska ligor (engelska, spanska, tyska, svenska, danska, schweiziska, italienska, finska och nederländska) att världsmästerskap vartannat år skulle få konsekvenser för respektive lands ligafotboll.

Fler VM skulle bland annat ökat belastningen på spelarna men även påverka ligaspelet negativt med fler avbrott för landslagsuppdrag. Brevskrivarna menar att ett sådant beslut är fel väg att gå för damfotbollens utveckling.

– FIFA som global aktör borde ha skyldighet att genomföra breda och inkluderande dialoger för att få in så många perspektiv som möjligt för att se vilka konsekvenser eventuella ändringar kan medföra, säger Annika Grälls, ordförande i EFD till deras sajt.

Även herrarna säger nej

Även aktörer inom herrfotbollen har sagt ifrån genom spelarfacket Fifpro som menar att världsmästerskap vartannat år endast tar hänsyn till kommersiella intressen.

– De verkar vilja tjäna så mycket pengar som möjligt och sen hoppas att det rinner ner lite till de som är på botten av pyramiden. Jag tycker inte att det fungerar speciellt bra, säger Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann, enligt AFP.

Slår ifrån sig kritiken

Sedan Fifas förslag om VM vartannat år fått spridning har många kritiserat förslaget eftersom det skulle sätta ännu större press på redan tätt matchade spelare, en kritik som Arsène Wenger, arkitekten bakom förslaget, slagit ifrån sig.

– Många av de negativa reaktionerna kom eftersom de inte har sett hela konceptet. VM vartannat år är bara rimligt om du ser hela förslaget, sade Wenger för ett par veckor sedan och poängterade att hans förslag också innefattar ett minskat antal landslagsfönster och längre vila efter varje mästerskap.

KLIPP: Felicia Rogic skruvade läckert in slutresultatet till 3-1 (3 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.