Foto: TT Bild

Janne Andersson: ”Ska vara tufft om man ska ta sig till ett mästerskap”

Uppdaterad
Publicerad

Färöarna, Malta, Rumänien.
Och Norge och Spanien.
Det är landslagen Janne Anderssons Blågult ska försöka besegra för att nå EM 2020.

– Totalt sett en ganska tuff lottning, men det ska det ju vara om man ska ta sig till ett mästerskap, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT Sport i telefon från Dublin där EM-kvallottningen genomfördes.

Från de lägsta seedningspotterna fick Sverige alltså Färöarna och Malta, från pott fyra blev det Rumänien som Blågult föll mot i en träningslandskamp i våras. Och från seedningspot ett placerades Spanien i samma grupp som Sverige.

– Spanien är väl nästan den enda toppnationen vi inte har mött sedan jag och Peter Wettergren tog över. Det ska bli intressant att möta Spanien, säger Janne Andersson.

”Intressant att möta Norge”

Och den sista gruppmotståndaren blev Norge, grannlandet i väst som har välbekante Lasse Lagerbäck som förbundskapten.

– Om man tittar både på Norge och Rumänien så var de några av de bästa i sina respektive potter, tuffa motståndare båda två. Lasse hjälpte ju oss som rådgivare det första halvåret och jag fick en genväg in. Vi är lika i vissa stycken, tror på stark organisation. Det ska bli intressant att möta Norge, borde vara en match som ger lite tryck publikmässigt.

Sverige hamnar i en sexmannagrupp, och kommer under 2019 endast spela tävlingsmatcher från och med när kvalet börjar i mars.

– Jag har testat mycket i våra träningsmatcher, gett spelarna chansen att visa upp sig i vår miljö och vårt sätt att spela. Jag tycker det är synd att vi inte får det nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer