Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Janne Andersson. Foto: Bildbyrån.

Janne Andersson om EM-kvallottningen: ”Inte worst case”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slapp de två riktiga mardrömsgrupperna i EM-kvalet.

På så sätt är förbundskaptenen Janne Andersson nöjd med lottningen.

– Det är en enorm skillnad, säger han till SVT Sport.

Sverige var efter ett tungt 2022 och Nations League nere i pott tre i EM-kvallottningen och risken för en riktig mardrömsgrupp var överhängande.

Men Sverige slapp grupp B med Nederländerna och Frankrike och grupp C med Italien och England.

”Skönt att slippa”

– Det var skönt att slippa de två. Tittar man på de lottningar som jag har varit med om som förbundskapten så tror jag nästan att jag fått ”worst case” varje gång. Det här är absolut inte worst case så jag är nöjd med lottningen utifrån det perspektivet. Sen är det tillräckligt tufft för att det ska vara en rejäl utmaning ändå, säger Janne Andersson.

I gruppen ställs Sverige mot Belgien, Österrike, Azerbajdzjan och Estland.

– Belgien är klara favoriter, det är en världsnation i fotboll som är riktigt, riktigt bra. Österrike är också bra, de få vi fajtas med. Både Azerbajdzjan och Estland ska vi normalt sett ha bakom oss i en tabell.

”Hoppas spelarna är friska”

Janne Andersson hoppas att den negativa trenden laget är inne i vänder lagom tills att kvalet startar i slutet av mars.

– Vi utvärderar det som vi gjort och så laddar vi som tusan och kör full fart framåt. Grunden är att våra spelare får vara friska. Vi hoppas att spelarna fram tills mars nästa år är igång och spelar i sina klubblag och inte dras med så mycket skador som i år. Då har vi alla möjligheter att göra ett bra kval nästa år.

Hur stora är chanserna att Sverige spelar EM 2024?

– Oj, jag är dålig på att spekulera om sånt. Det blir tufft att ta sig före Österrike eller Belgien. Jag säger så här: tufft men möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.