Janne Andersson är oroad över matchfixningen. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson om matchfixningen i svensk fotboll: Nästintill en chock

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det land i Europa som är tredje mest utsatt för misstänkt matchfixning.

Svenska Fotbollförbundet utredde 47 misstänkta matcher förra året, och SVT Sports enkät visar att minst 82 spelare spelare har spelat matcher de misstänkt varit fixade.

Siffror som gör förbundskapten Janne Andersson bedrövad.

– Att höra de här siffrorna... Det var för mig... Jag skulle inte säga en chock, men nästintill, säger han.

SVT Sports granskning: Så vanligt matchfixning i svensk elitfotboll

Sverige är ett av de länder i världen som är mest utsatta för matchfixning. En rapport som släpptes i våras, från det schweiziska företaget Sportradar (som övervakar spel över hela Europa), visade att Sverige är Europas tredje mest utsatta land för matchfixning.

Matchfixning

SVT Sports enkät, som skickades ut till alla spelare i Sveriges tre högsta herrligor, visade bland annat att 73 spelare känner till någon eller några matcher som varit fixade (som det inte har rapporterats om i media) och 92 spelare (nästan 15 procent av de svarande) uppger att de hört lagkamrater prata om fixade matcher.

DOKUMENTÄR: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll:

”Är väldigt förvånad”

Det är siffror som gör Sveriges förbundskapten Janne Andersson illa till mods.

– Att höra de här siffrorna... Det var för mig... Jag skulle inte säga en chock, men nästintill, att det var så illa, säger han.

– Jag är väldigt förvånad. Det är för mig ett övertramp på ett sätt som är häpnadsväckande för alla oss som håller på med det här och som tycker att det är så fantastiskt med sporten fotboll.

Du som har jobbat så länge med det här, har du själv hört eller upplevt något?

– Jag kan inte säga att jag har gjort det. Men däremot har jag haft några matcher, när jag tittar tillbaka på dem efter något år, där det var något som inte riktigt stämde.

SVT Sport förklarar: Så kan matchfixning gå till:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet