Foto: Bildbyrån

Janne Andersson om VM-bronset: ”Fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog brons i fotbolls-VM i Frankrike. Då hyllas laget av herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson.

-Det är fantastiskt välförtjänt. De har vuxit genom turneringen. Jag gläds enormt med dem, säger han till TT.

Sverige ledde med 2–1 i den andra halvleken. Och trots att England tryckte på för ett kvitteringsmål var Janne Andersson aldrig orolig enligt egen utsago.

– Jag var inte jättenervös. Det kändes som att Sverige hade det under kontroll. Det var lite skakigt i första halvlek men annars kändes det hyfsat stabilt, säger förbundskaptenen.

Även Therese Sjögran, före detta landslagsspelare och nuvarande sportchef i damallsvenska FC Rosengård, var lyrisk efter VM-medaljen.

– Så jävla glad för Sveriges skull. Och såklart mest för de gamla rävarna, säger Sjögran, som själv spelade i landslaget fram till 2015.

”Vilka 25 minuter”

Pia Sundhage tränade det svenska damlandslaget i fem år mellan 2012 och 2017 och vann bland annat OS-silver 2016. Hon lyfter Sveriges fina inledning – där laget ledde med 2–0 redan efter 22 minuter.

– Bästa fotbollen när det gäller. Vilka 25 minuter. Sedan klokt försvarsspel och kontringslägen. Grattis till laget, säger hon.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, pekade på en magisk insats av landslaget i bronsmatchen.

–Att ta sig samman på det sätt vi gör i dag efter semin för att vinna bronsmedaljerna har jag svårt att hitta ord för just nu. Laget visar upp en otrolig styrka och moral. Helt enkelt magiskt, säger Sjöstrand.

”Otrolig anspänning”

TT: Hur nervöst var det på läktaren?

– Man har en otrolig anspänning och efteråt var det en kombination av eufori och lättnad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.