Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Janne om Qatar-VM: ”Inte tänkt på den frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM i Qatar spelas senare i år.

Den svenska förbundskaptenen, Janne Andersson, har ännu inte tagit ställning i om han ska vara på plats eller bojkotta mästerskapet.

– Jag har inte tänkt på den frågan än måste jag erkänna, säger han till SVT.

Fifas beslut att tilldela Qatar fotbolls-VM 2022 har fått skarp kritik under lång tid. Bland annat höll norska fotbollförbundets ordförande, Lisa Klaveness, ett brandtal i frågan tidigare i år.

– Under 2010 delades VM ut av Fifa på oacceptabla sätt med oacceptabla konsekvenser. Mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati, fotbollens kärnintressen var inte i startelvan förrän många år senare. Fotboll är för alla, för pojkar och flickor av olika färg, för hetero- och homosexuella. Det är avgörande att fotbollsledare fortsätter att gå från politik till faktisk handling, sa hon på en Fifa-kongress i Doha.

KLIPP: Hör Klaveness brandtal (1 april 2022)

”Inget bra land att vara i”

Det svenska landslaget misslyckades att säkra biljetten till mästerskapet i och med förlusten mot Polen i playoffet. Landslagets förbundskapten Janne Andersson har ännu inte tagit ställning i om han ska resa dit i jobbsyfte eller om han ska bojkotta turneringen.

– Jag har inte tänkt på den frågan än måste jag erkänna. Det är för långt fram för mig som det ser ut nu, säger han.

Vad tar du med i dina tankar kring för eller emot?

– För är ju så klart att kunna se motståndarlag på plats, vilket är jättebra.

– Mot är allt det vi pratat om innan kring Qatar, alltså ett felaktigt beslut att lägga ett mästerskap där på alla sätt och vis utifrån migrantarbetare, kvinnors möjligheter, homosexuella och så vidare. Det är ju inget bra land att vara i.

Skulle det kunna vara en symbolik om du avstod från att resa dit?

– Så skulle det mycket väl kunna vara. Det är väl min första tanke, sen får vi se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.