Janne om Zlatan: ”Vill han vara med ska han höra av sig till mig”

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan öppnade Zlatan Ibrahimovic för en återkomst till det svenska landslaget. Förbundskapten Janne Andersson bemötte i dag medias frågor kring den svenska stjärnans uttalande.

– Om han har ändrat sig och vill vara med är det mig han ska höra av sig till, säger Andersson till SVT Sport.

Det var för två veckor sedan som Zlatan Ibrahimovic var på plats i Sverige. Där mötte han media och svarade bland annat på frågor kring landslaget – och öppnade dörren för en eventuell återkomst.

Under torsdagens presskonferens där Janne Andersson tog ut sin trupp till vänskapsmatcherna mot Chile och Rumänien, kom förstås frågorna om Zlatan upp.

Herrlandslaget i fotboll

”Utgår ifrån att han hör av sig”

När Andersson pratade med SVT Sport efter presskonferensen, gav han sin syn på situationen med Zlatan.

– Mitt förhållningssätt är samma som tidigare. Jag och Zlatan har haft ett samtal och vad som då beskrivs i media eller i andra sammanhang kan jag inte hålla på och förhålla mig till. Utan det han har sagt till mig är att han har sagt nej till landslaget och det accepterar jag, säger Andersson och fortsätter:

– Om det sedan är så att han eller någon annan av de som sagt nej ändrar sig, utgår jag ifrån att de hör av sig till mig och säger att de vill vara med. Då får vi ta ett snack om det den dagen det skulle uppstå.

Om Zlatan ändrar sig, är det bara för honom att lyfta på luren om han vill vara med?

– Om han har ändrat sig och vill vara med är det mig han ska höra av sig till för det är jag som tar ut truppen. Då får vi hantera den frågan då precis som med någon av de andra som sagt nej.

SVT Sports expert Daniel Nannskog menar att det blir aktuell för en återkomst i landslaget för Zlatan först efter att han åter varit med och presterat på fotbollsplanen.

– Jag tror först och främst att han ska lyfta sig ut på planen och börja spela. Efter det, om det ser fint ut, och presteras någorlunda på hög nivå, så varför inte lyfta på luren. Men fram tills dess är det rätt onödigt att spekulera när han inte spelar. Jag hoppas verkligen att vi får se en Zlatan på planen snart, sade Nannskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet