Janne Andersson var nöjd med Sverige playofflottning. Foto: TT

Janne: ”Ville inte ha Portugal eller Italien”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskaptenen Janne Andersson fick Tjeckien playoff-semin och antingen Ryssland eller Polen på bortaplan i en eventuell final.

– Det är fullt fokus på Tjeckien, säger Andersson.

När det återstod fyra lag i lottningen fanns både Portugal och Italien kvar som tänkbara motståndare i en eventuell final.

– Sett ur den synpunkten var det bättre att få vinnaren av Ryssland och Polen eftersom jag inte ville ha Portugal eller Italien, säger Janne Andersson på den digitala presskonferensen efter lottningen.

Herrlandslaget i fotboll

Första hindret är Tjeckien på Friends 24 mars.

– Tjeckien slog Holland i EM och åkte sedan ut mot Danmark. De gjorde ett bra EM och att få möta dem är inte tuffare eller lättare än övriga lag vi kunde ha ställts emot. Jag är inte så jätteuppdaterad på laget men det är gott om tid till det, säger Andersson.

Janne om Zlatans gula kort: ”Inte bra att ta”

Sverige ställs mot Ryssland eller Polen på bortaplan i en eventuell final, en nackdel.

– Det är fullt fokus på Tjeckien, men här på Friends har vi i 14 kvalmatcher elva segrar och tre kryss. Vi är starka här och jag hade föredragit att spela hemma men det är som jag brukar säga: Det är som det är, säger Andersson som får klara sig utan Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth i semifinalen eftersom de dragit på sig gula kort och är avstängda.

Zlatan erkände efter sitt gula kort på tilläggstid mot Spanien i sista VM-kvalmatchen att det var en hämnd på César Azpilicueta för något denne gjort under matchen och inget Zlatan ångrade.

– Sett till att han blev avstängd var det inget bra kort att ta, säger Andersson.

KLIPP: Forsberg lyckades inte förvalta sina lägen mot Spanien (14 november)

Semifinalerna, seedade länderna på hemmaplan, 24 mars:

Skottland – Ukraina  

Wales – Österrike (hemmalag i finalen)

---------------------------------------------

Ryssland – Polen (hemmalag i finalen) 

Sverige – Tjeckien 

---------------------------------------------

Italien – Nordmakedonien

Portugal  – Turkiet (hemmalag i finalen) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet