Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundskapten Montse Tomé vill skydda Jennifer Hermoso Foto: Bildbyrån

Jennifer Hermoso efter uttalandet: ”Skydda mig från vad?”

Uppdaterad
Publicerad

När den spanska landslagstruppen slutligen presenterades, saknades Jennifer Hermoso bland namnen. Enligt den nya förbundskaptenen Montse Tomé handlade det som att skydda henne.

”Skydda mig från vad?” undrar Hermoso i ett uttalande på X, tidigare Twitter.

Jennifer Hermoso var den spelare som blev kysst på munnen av fotbollsförbundsordföranden Luis Rubiales under guldfirandet på VM.

Den spanska landslagsstjärnan berättade efteråt att kyssen skedde mot hennes vilja. Efterspelet har väckt uppmärksamhet världen över och Rubiales har anklagats för sexuellt ofredande.

Köper inte förklaringen

Nu saknas Hermosos namn i landslagstruppen som presenterades under måndagen. Motiveringen från nya spanska förbundskaptenen Montse Tomé är att skydda henne. Men det är något Hermoso själv ifrågasätter.

”Skydda mig från vad? Och från vem?” skriver hon på plattformen X.

Stöttar sina lagkamrater

Där uttrycker hon också stöd för sina lagkamrater:

”Spelarna är säkra på att det här är ytterligare en strategi av splittring och manipulation för att skrämma och hota oss med rättsliga åtgärder och ekonomiska sanktioner”.

Sent på måndagskvällen kom beskedet från flera av de uttagna spanska spelarna att bojkotten kvarstår. De beskriver att de blivit uttagna mot sin vilja och planerar vidta rättsliga åtgärder mot förbundet.

SVT sänder Sveriges match mot Spanien i Nations League på fredag – här hittar du tv-tider och allt du behöver veta om turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.