Jiloan Hamad kan glädja sig åt att få representera Irak, uppger han själv på Twitter. Foto: TT.

Jiloan Hamad byter landslag till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren ratades Jiloan Hamad ur den svenska VM-truppen i sista gallringen. Nu hoppar den förre hammarbyaren på Iraks landslag i stället.

”Jag står till förfogande att bli uttagen och är redo att representera Iraks landslag”, skriver Hamad på Twitter.

Det har varit en lång process att välja det irakiska landslaget. Redan i februari twittrade Hamad ut att det var klart – men det var det inte.

I maj var Hamad nära att göra landslagsdebut för Irak men stoppades av Fifa eftersom han spelat med Sverige 2006 och inte hade fått sitt irakiska pass förrän 2012, skriver NA.se.

Hamad föddes i Baku vilket var en del av dåvarande Sovjetunionen 6 november 1990. Det ligger i nuvarande Azerbajdzjan.

Lämnade Hammarby i vintras

”Äntligen. Det har varit en process men vi trodde på det och har förblivit ödmjuka. Nu har jag gjort min del”, skriver Hamad som tackar alla irakiska fans för stödet under processen.

Hamad gick från Hammarby, där han gjorde stor succé, till sydkoreanska Incheon United i vintras, ett kontrakt han bröt i somras och tränade med Örebro under tiden som klubblös. För tre veckor sedan skrev 28-åringen på ett tvåårskontrakt med Zagrebklubben HNK Gorica i den kroatiska ligan.

Hamad har representerat svenska landslag i U17, U19, U21 och herrlandslaget, där han gjorde åtta landskamper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.